Asgari ücretin en az yüzde 25’i enerji faturasına gidecek

Asgari ücretin en az yüzde 25’i enerji faturasına gidecek
Soğuyan havalarla birlikte enerji kullanımı artmaya başlarken 8.506 liralık yeni asgari ücret, vatandaşı yine soğukta bırakacak. Asgari ücret zammının vatandaşın cebine şubat ayında yansıması beklenirken CHP Genel Başkan...

Soğuyan havalarla birlikte enerji kullanımı artmaya başlarken 8.506 liralık yeni asgari ücret, vatandaşı yine soğukta bırakacak. Asgari ücret zammının vatandaşın cebine şubat ayında yansıması beklenirken CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, kış aylarında asgari ücretlinin ısınma masraflarının katlanacağına dikkat çekerek, “Şubat ayına gelindiğinde de ücretin yüzde 25’i yalnızca elektrik ve doğalgaz faturasına gidecek” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, asgari ücretli çalışanların ısınmak için battaniyeye mahkum edildiğini belirtti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 2023 yılı için Doğal gaz Dağıtım Sektörü Bağlantı ve Hizmet Bedellerine İlişkin Usul ve Esaslar’da yer verilen yeni bedel fiyatlarını açıkladı. Böylelikle, doğal gaz hizmet bedellerine yüzde 84 zam geldi.

CHP’li Akın’ın, 2023 yılı asgari ücretiyle ilgili yaptığı çalışmada özetle şunlar yer aldı:
“Elektrikte asgari tüketim olarak kabul edilen 240 kilovatsaatin faturaya yansıması 417 lira olarak hesaplanıyor. Kış aylarında ısınma amacıyla günlük 10 metreküp doğalgazın bir aylık tüketim faturası ise 1.716 liraya olarak belirleniyor. Buna göre yalnızca asgari tüketimde doğalgaz ve elektrik faturası toplam 2 bin 133 liraya denk geliyor. Asgari ücretli olarak çalışanların 1 Şubat 2023 tarihinde alacağı 8 bin 506 liranın dörtte birine denk geliyor. Başka bir deyişle asgari ücretli bir vatandaş kış aylarında bundan sonra enerjiye hiç zam yapılmasa bile aldığı aylık maaşının yüzde 25’ini temel bir ihtiyaç olan ısınma için harcamak zorunda kalacak.”

‘VATANDAŞ ÇOK ZORLANACAK’
Akın, iktidarın asgari ücretini müjde olarak sunmasının gerçeği yansıtmadığını söyleyerek şunları kaydetti:
“İktidar asgari ücretlilere ısınmak için kombiyi kapat, battaniyeye sarıl diyor. Üstelik asgari ücrete yapılan artış vatandaşın cebine Şubat 2023’te girecek. Dolayısıyla aralık ve ocak aylarında asgari ücretle çalışan vatandaşlarımız ısınma ihtiyaçlarını karşılamakta çok zorlanacak. Şubat ayına gelindiğinde de ücretin yüzde 25’i yalnızca elektrik ve doğalgaz faturasına gidecek.”