Aşı hesabı karışık

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 10, 2021 / 07:50

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de yapılan Covid-19 aşısının 100 milyon dozu aştığını açıkladı. Koca, yerli aşının da acil kullanım onayı alması hâlinde ekim ayında seri üretime geçileceğini söyledi. Türkiye’de 18 yaş ve üzerindeki kişilerde ilk doz aşı oranının yüzde 82, ikinci doz aşı oranının ise yüzde 63,8 olduğunu açıklayan Koca, “6 milyon 32 bin kişi tam doz aşı yaptırdı” ifadesini kullandı. Şu an 11 milyondan fazla kişinin henüz ikinci doz aşısını yaptırmadığını belirten Koca, tek doz aşının yeterli koruma sağlamadığını yineleyerek bu kişilere aşılarını tamamlamaları için çağrıda bulundu.
6 MİLYON KİŞİYE HATIRLATMA DOZU ÇAĞRISI
Bakan Koca, aktif vakaların yaklaşık yüzde 90’ını, aşı olmamış ya da aşısını tamamlamamış kişilerin oluşturduğunu ifade etti. Sağlık Bakanı Koca “aşısı tamamlanmış kişilerin”, iki doz inaktif aşı olup, ikinci doz aşısından 3 ay sonra hatırlatma dozunu da yaptıran veya son altı ay içinde iki doz mRNA aşısı olan kişiler olduğunu belirtti. Koca, iki doz Sinovac aşısı olduktan sonra hatırlatma dozu zamanı gelen yaklaşık 6 milyon kişiye de bir an önce yeni aşı randevusu almaları için çağrı yaptı.
TURKOVAC İÇİN SERİ ÜRETİM AÇIKLAMASI
Yerli aşı TURKOVAC’ın acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya gelindiğini duyuran Koca, “Onay alması halinde ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz” diye ekledi.
Türkiye’deki Mu varyantı hakkında da bilgi veren Koca, “Şu an toplumda yüzde 90’ın üzerinde Delta varyantı var. Mu varyantı iki vaka var. Bu iki vaka da İstanbul’da, aşılı değiller” dedi. Koca, “Mu varyantının daha ağır seyrettiği şeklinde genel bir kanaat olduğunu biliyoruz. Ama bizim iki vakamızda şu an böyle bir durum söz konusu değil” ifadesini kullandı.
Koca, sabah saatlerinde “18.00’da rutin seyrin dışında bir konuşmayla huzurlarınızda olacağım” diyerek merak uyandırmıştı.

Koca’dan, ‘Aşıya Rağmen Vefat Neden Artıyor?’ Sorusuna Cevap

Sağlık Bakanı Koca, vatandaşın gündeminde olan, “Aşılamanın bu kadar artmasına rağmen ölü sayısı neden bu kadar fazla” sorusuna yanıt verdi. İlk iki doz aşıyı yaptırdığı halde (Sinovac aşısı) üçüncü dozu yaptırmamış olanların hastane yükünün 5 kat fazla olmasına da dikkat çeken Koca, üçüncü dozun hayati önem taşıdığına işaret etti. Koca’nın sorularını yanıtladığı Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, “Aşı olanlar arasında da hayatını kaybedenler oluyor ama günlük vefat sayısının bu kadar yüksek olmasının birinci sebebi, aşılarını yaptırmamış ya da tamamlamamış olanlar” ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top