Aşı kuyruğunda korona

Aşı kuyruğunda korona
Pandeminin yükselişini sahadaki verilerle gözlemleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu, ‘Pandemi Mart-Nisan 2021’ anket sonuçlarını açıkladı.Anket sonuçlarına ilişkin konuşan TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi...

Pandeminin yükselişini sahadaki verilerle gözlemleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu, ‘Pandemi Mart-Nisan 2021’ anket sonuçlarını açıkladı.
Anket sonuçlarına ilişkin konuşan TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Emrah Kırımlı, çalışmaya katılan aile hekimlerinin yüzde 76’sının mart ayında vakaların arttığını belirttiğini söyledi. Nisan ayında ise vakaların arttığını belirten aile hekimlerinin oranı yüzde 87’ye yükseldi. Bu oranlara göre vaka artışının devam edeceği sonucunu çıkardıklarını belirten Kırımlı, “Bu sonuçlar var olan tedbirlere rağmen vaka artışının devam edeceğini gösteriyor” dedi.
“Yeni dalgayı yaşarken salgın arttıkça aşılı olmasına rağmen hastalanan kişi sayısının arttığını ve artacağını görüyoruz” diyen Kırımlı, “Hastalarımızın aşı sırası beklerken Covid-19’a yakalandığını görüyoruz. Mutasyonlu virüsün yayılımının da endişe verici olduğunu görüyoruz. Ancak alınacak tedbirlerle bazı bölgelerde vaka sayısını azaltma şansımız var” ifadelerini kullandı.

Mart ayında çok büyük bir hata yaptık

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, vaka sayılarındaki artışlarda hataların etkili olduğunu belirterek, “Mart ayında çok büyük bir hata yaptık ve bedelini çok sayıda ölümle ödedik. ‘Yeni önlemler alınmalı, kısıtlamalar gelmeli’ derken biz tam tersini yaptık” dedi.
Prof. Dr. Ceyhan, daha önceki dönemlere kıyasla daha ciddi bir durumla karşı karşıya olunduğunu belirtti ve “Mart ayında 5 bin 10 binlere çıktığı zaman günlük vaka sayısı, ben şunu bekliyordum; yeni önlemler alınmalı, kısıtlamalar gelmeli derken biz tam tersini yaptık. Okulları açtık, yasakları kaldırdık. Bu yolla salgınla nasıl başa çıkacaktık? Bunu 60 bini geçen vaka sayıları ile işte 300’ün üzerindeki ölüm sayıları ile ödüyoruz” dedi.