Aşıda hesap yine değişti

Aşıda hesap yine değişti
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Türkiye’ye bu hafta içi geleceği söylenen fakat gelmeyen Çin aşılarıyla ilgili son gelişmeleri köşesinden duyurdu. Sarıkaya, ilk sefer 10 milyon değil, 3 milyon aşı geleceğini, bunların...

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Türkiye’ye bu hafta içi geleceği söylenen fakat gelmeyen Çin aşılarıyla ilgili son gelişmeleri köşesinden duyurdu. Sarıkaya, ilk sefer 10 milyon değil, 3 milyon aşı geleceğini, bunların da 24 Aralık Perşembe günü Türkiye’de olacağını yazdı.
Aşının Türkiye’ye gelmemesinin 3 nedeni olduğunu belirten Sarıkaya, bunların “Helsinki Deklarasyonu gereği aşının henüz ruhsatı olmaması, Dışişleri ve Sanayi Bakanlığı’nı ilgilendiren durumlar” olduğu kaydetti. Deklarasyon sorununun yönetmelikle aşıldığını, bakanlık meselelerinin de çözüldüğünü ifade eden Sarıkaya, Çin’den kaynaklı sorunlara da değindi.
Türkiye’nin Çin’den ek talepte bulunmasının Çin’de, “Biz aşıyı yeterince bulmaz iken 50 milyon doz Türkiye’ye nasıl gönderiliyor?” eleştirilerini doğurduğunu kaydeden Sarıkaya, gecikmenin bu sebeplerden kaynaklandığını öne sürdü.

Acil Kullanım Onayı şeffaf olarak yürütülmeli

CHP Covid-19 Danışma Kurulu, aşının kullanımı hakkında iktidara 4 maddelik öneri açıkladı. “Acil Kullanım Onayı” sürecinin şeffaf yürütülmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Yönetmeliğin mutlaka bilimsel bir çerçeveye dayanması sağlanmalı ve belirli asgari koşulların sağlanması teminat altına alınmalıdır” denildi.
Pandemiden çıkışın ve normalleşmenin tek yolunun aşılama olduğu, aşılarla ilgili süreçlerin şeffaf yürütülerek aşı tereddüdüne yol açmaması gerektiği belirtilen açıklamada, 4 maddelik öneri yer aldı:
1- Aşı ile ilgili üretim sürecinin kalite güvencesi de dahil olmak üzere tüm bilgiler ve verilerin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na verilmesi sağlanmalıdır.
2- Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu duruma ilişkin “Acil Kullanım Onayı” vermek üzere konularında yetkin, devlet ve şirket çıkar çatışması bulunmayan, liyakat ile belirlenmiş, bağımsız bilim insanlarından oluşan bir Kurul kurulmalıdır.
3-Karar süreci öncesinde ABD’de Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapıldığı gibi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından aşıya ilişkin tüm bilgi ve veriler şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
4-Kararın verileceği Kurul toplantısı yine ABD’de Gıda ve İlaç Dairesi tarafından yapıldığı gibi çevrimiçi olarak kamuya açık biçimde gerçekleşmelidir.