Aşıda hukuk tartışması kızıştı

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 8, 2021 / 07:26

Türkiye’de aşı olmayan kişilerin önümüzdeki süreçte konser, sinema ve spor müsabakalarına alınmaması konuşuluyor. Aşılı ve aşısız ayrımının hukuki olarak mümkün olup olmadığı da merak edilen konulardan biri.
İstanbul›da Kadir Has Üniversitesi›nin, koronavirüs aşısı olmayan öğrencilerin yeni akademik yılda kampüse alınmayacağını ve bu öğrencilere uzaktan eğitim verileceğini açıklaması tartışmalara neden oldu. Bazı öğrenciler bu karardan memnun ancak karar hukukçulara göre tartışmalı.
DW Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede, Umumi Hıfzısıhha Kanununda, İller İdaresi Kanununda ya da Yükseköğretim Kurulu Kanununda “aşı olmayanı okula almama” gibi bir düzenlemenin yer almadığını ifade eden MEF Üniversitesi Anayasa Hukuku Profesörü Süheyl Batum, kararın hukuki olmadığını savundu.
Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer ise aşı yaptırmayarak Covid-19’un yayılmasına yol açanların hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın yazısına göre Sözüer, “Hastalığı kapmaları ve yaymaları halinde, hem bilinçli taksir, hem de olası kast suçlarından haklarında dava açılıp ceza alabilirler. Cezaları da beş yıldan 30 yıla kadar çıkabilir. Eğer bu kişi virüs kapar ve buna rağmen kalabalık içine girip yayar ise bu suçtur” ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top