Asıl artış yılbaşında dedi zammı asgaride tuttu

Asıl artış yılbaşında dedi zammı asgaride tuttu
AKP lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Vardı-yoktu-zam dönemi yılbaşı” diye diye yılan hikayesine döndürülen asgari ücrette ara zammı nihayet ilan etti. Erdoğan’ın söylediğine göre zam oranı son kabine toplantısında...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Vardı-yoktu-zam dönemi yılbaşı” diye diye yılan hikayesine döndürülen asgari ücrette ara zammı nihayet ilan etti. Erdoğan’ın söylediğine göre zam oranı son kabine toplantısında belirlenmişti. Yani Asgari Ücret Tespit Komisyonu iki gündür “öylesine” toplanıyor, işçi temsilcisi olduklarını söyleyen “yetkililer” de artış beklentilerini “öylesine” dile getiriyordu. Tamamen figüratif…

“Zam pazarlığı” yapanlar arasında yer alan Türk-İş daha yeni “yaşam maliyeti” araştırmasının sonucunu açıklamıştı. Türk-İş’e göre açlık sınırı 6 bin 391 lira… Açlık varken yoksulluğun da anlamı kalmıyor ama onu da yazalım, 20 bin 818 lira…

Hal böyleyken ve kayıtlı çalışanların yüzde 57’si asgari ücretliyken AKP iktidarı çalışanlardan sabırlı olmalarını, şükretmelerini bekliyor.

AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret sunumu için komisyon üyelerini Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ne davet etti. Erdoğan asgari ücreti açıklarken zam oranını yüzde 25 olarak söyleyince Çalışma Bakanı Vedat Bilgin kulağına eğilerek oranın yüzde 30 olduğunu hatırlattı.

Sözün özü asgari ücret yüzde 30 artışla 5 bin 500 liraya yükseltildi. İşverenlere de çalışan başına 100 lira destek verilecek. Zam oranından memnun olmayanlar için Erdoğan umut verdi, “Asıl tespiti inşallah yılbaşında gerçekleştireceğiz” diyerek.

AKP lideri, uzun süredir alışık olduğumuz üzere Türkiye ekonomisine saldırılardan, enflasyonun tüm dünyanın en öncelikli zorunu olduğundan söz ederek, çalışanlara şükretmeleri için fırsat da verdi. Ancak Türkiye’de enflasyonun neden diğer ülkelerin 8 katından fazla olduğu konusuna girmedi.

“Faiz sebep enflasyon sonuç” demeyi bir süredir bıraksa da İslami kurala göre hareket ederek piyasa şartları uygun olmamasına rağmen faizi yok etmek için başlattığı yeni ekonomik model üzerinden altı ay geçti ama 6 ay önce söylenenlerin tüm hedeflerin tam tersi gerçekleşti… Tam da bu program başlatıldığında “mandacı” ilan edilen bilim insanlarının “Yapmayın daha kötü olur” uyarılarına rağmen… Ve sonuçta resmi enflasyon bile 4 kat arttı, döviz tarihi zirvelere çıktı, kredi faizleri azalmak bir yana hızla yükseldi, Merkez Bankası’nda rezerv kalmadı, cari fazla göremedik ama cari açık tarihi rekorlar kırmaya devam ediyor.

Erdoğan dün, “Yeni ekonomi programı da insanların aşlarının, işlerinin, umutlarının korunması olmuştur. Ekonomi programımızı kararlılıkla uygulayarak, bir küresel fırtınadan en az kayıpla çıkmanın gayreti içerisindeyiz” dedi. "Vatandaşlarımızın yaşadığı enflasyonu asla görmezden gelmedik" dedi. “Çalışanlar başta olmak üzere her bir insanımızın refah kaybını telafi edecek adımları devreye aldık” dedi. Ve “Asgari ücret net 5.500 lira olacaktır” dedi.

Erdoğan zammı önce yanlış açıkladı

Erdoğan asgari ücrete yapılan zam oranını önce yüzde 25 olarak duyurdu. Daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in Erdoğan'ın kulağına fısıldayarak yanlışı belirtmesi üzerine Erdoğan zam oranını yüzde 30 olarak düzeltti.