Aşısız hayat zor olacak

Aşısız hayat zor olacak
Türkiye’de koronavirüs salgınında vaka sayısındaki artış devam ediyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 24 saatte 12 bin 381 yeni koronavirüs vakası tespit edildi, 58 kişi ise hayatını kaybetti. Ülkede son 24 saatte...

Türkiye’de koronavirüs salgınında vaka sayısındaki artış devam ediyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 24 saatte 12 bin 381 yeni koronavirüs vakası tespit edildi, 58 kişi ise hayatını kaybetti. Ülkede son 24 saatte birinci, ikinci ve üçüncü doz olmak üzere toplam 1 milyon 106 bin 966 aşı uygulandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, “Vaka sayılarındaki artış devam ediyor. Bu durum hastaneye yatışlara da yansıyabilir. Bundan korunmanın yolu tedbirlere uymak ve aşı olmak” ifadelerini kullandı. Günlük vaka sayısı cuma günü 11 bin 94, vefat sayısı ise 60 olmuştu.
ARAMIZDA 1 MİLYONDAN FAZLA POZİTİF VAKA DOLAŞIYOR
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, önceki gün vaka sayısının 11 bini geçtiği koronavirüs tablosunu paylaşarak, “Sanıyorum ki aktif vaka sayısı 100 bini geçti. Saptayamadıklarımızla birlikte aramızda bir milyondan fazla virüs pozitif kişi dolaşıyor” açıklamasını yaptı. Ceyhan ayrıca, “Bir yandan aşı olmalıyız, diğer taraftan devlet bazı kısıtlamalar uygulamalı ve halk maske ve mesafe kurallarına sıkı sıkıya uymalı. Rusya’dan gelen turistler için daha sıkı önlemler alınmalı. Yoksa vaka artışını durdurmak mümkün olmayacak” dedi.

4’üncü dalga, “aşısızlar pandemisi” olabilir

Koronavirüs Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Delta varyantı etkisiyle artan vakalara dikkat çekerken, 4’üncü dalganın “aşısızların pandemisi” olabileceğini söyledi.
TRT Haber canlı yayınında konuşan ve Delta varyantının özellikle aşı olmayanlarda etkisinin daha fazla olacağı yönünde araştırmalar olduğunu söyleyen Prof. Dr. İlhan, şunları kaydetti: “2 doz aşısını yaptıran vatandaşlarımızın sayısı 21,5 milyonu geçmiş durumda. Ama bunun hedefin 3’te 1’i olduğunu vurgulamak gerekiyor. Son dönemde hastanede yatanlara baktığımızda aşısız olanların çoğunlukta olduğunu söyleyebiliriz. Bu bize aşının koruyuculuğunu gösteriyor. Dünya genelinde 4’üncü dalganın ‘aşısızlar pandemisi’ olabileceğine dair bir kanı var. Bu sebeple 4’üncü dalgayı ülkemizde en az hasarla atlatmamız için yapmamız gereken şey aşıya ağırlık vermek ve maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat etmek.”

Aşı olmayanlara kısıtlama yolda

Birçok Avrupa ülkesinde Delta varyantıyla birlikte artan vakalar, hükümetleri hem tedbirleri artırmaya hem de aşı olmayanları kısıtlamaya yöneltti. Türkiye’de de benzer bir adımın atılacağı gündeme geldi.
Aşı tereddüttü ya da aşı karşıtlığı nedeniyle Covid-19’a karşı toplumsal bağışıklığın kazanılması için gerekli olan yüzde 70 aşılanma oranına uzaklık devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün yaptığı paylaşımda 18 yaş üstü 23 milyon kişinin henüz aşı olmadığını belirtmişti. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç, Bakanlığın yakın zamanda aşı olmayanlara yönelik kısıtlamalar getireceğini duyurdu.
Kılıç, konuya dair ARTI TV’de konuştu: “HES kodu konusunda yaptığınız uygulamayı aşı konusundaki bilgileri uygulamaya yükleyerek aşı hakkı olduğu halde aşı olmamış kişilerin metrolara binmesi, sinemalara, AVM’lere gitmesini engellenmesi gibi bir takım önlemler almak zorundasınız. Bakanlık bu konuda sanıyorum yakın zamanda gerekli adımları atacak” dedi ve şunları söyledi:
“AŞI OLANLARA TEŞVİK VERMEK ZORUNDASINIZ”
“Aşı olanlara bir takım teşvikler vermek zorundasınız. Aşı olmayanların kalabalık ortamlara girmesini engellemek zorundasınız. Aşılama konusunda radikal adımlar atılmazsa dördüncü pike doğru gidiyoruz. Biz tatil dönüşü iki hafta sonra sayıların artacağını beklerken malesef iki katına çıktı. Daha bayram dönüşleri başlamadı. Bayram salgın için bir fırsat oldu. Hem kapanma konusunda gerekli önlemler alınmak zorunda.”