Asistan yazılımlarına hizmet ediyorsunuz

Bu yazıyı yazdığım dakikalarda Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi, akıllı telefonların lokasyon bilgilerinin çok büyük bir güvenlik zaafı olduğu açıklamasını yaptı. Uzun süredir bu konularda araştırma yapan biri olarak bu konudaki uyarı çok önce yapılmalıydı. Üstelik sadece akıllı telefonlar değil, özellikle size sağlık analizi vereceğini söyleyen ama çoğunlukla sahip olduğunuz bilgileri renkli ekranlarla sunan bütün cihazlar hem arkasında bulunan servislere hem de hacker’lara bütün bilgilerinizi sunuyor.
Bu konuda en şüpheli cihazlar ise akıllı asistan servisleri. Bu yazılımların kendilerine seslenildiğini anlayabilmek için ortamdaki her sesi dinledikleri en çok konuşulan konular arasında. Ancak asistan yazılımlarında akıllı saat ve bilekliklerde çokça göremediğimiz bir rekabet var. Diğer cihazlardan farklı olarak bu yazılımlar katma değer üretiyorlar. Her ne kadar pratik hayatta bunu yapamamış olsalar da, sahnede kuaförü arayıp, takvime bakarak randevu alabiliyor.
İş laboratuvar ortamına girince, öyle güzel örnekler geliyor ki insanın ağzı açık kalıyor. Mesela Alana diye bir yapay zeka, birden fazla kişiyle konuşup onların karakterlerini anlayabiliyor. Üstelik bunu da daha sonra onlara nasıl davranmaları gerektiği bilgisi ile birleştirebiliyor. Karşıdaki insanın karakterini analiz etmekte öyle iddialı çalışmalar var ki; ölen bir kişinin sosyal medya hesaplarını idare edip, onun bilinci gibi çalışabileceğini söyleyen uygulamaların anonsları yıllar öncesinden zaten yapıldı.
Tabii buradan yola çıkınca, bu yazılımların bir yönetici asistanı gibi ihtiyaçları çözebileceğini umut ediyoruz. Ancak dediğim gibi şu anda bu beklentiler ancak sahne üzerinde kalıyor.
Aslında beklentileri yükseltmemek gerekiyor ama malum insanız, hayal kurmadan duramıyoruz. Geçen gün ben de kısa vadede bu asistanlardan ne beklediğimi şöyle not edeyim dedim.
İşte benim Siri’ye sorduğumda cevap almak istediğim sorular:
Hey Siri;
.Sinan’a yazdığım son mesajı göster. (Burada beklenti whatsapp, facebook, instagram, twitter, sms dahil olmak üzere kullandığım bütün mecralardaki Sinan’a ait yazdığım mesajları sıralayıp sonuncusunu bulması.)
.Cevap vermediğim bir mesaj var mı? (herhangi bir mecradan gelen ve cevaplamadığım soruları bana okuması)
.Şu yazının tercümesini yap ve oku.
.Şu kelimeyi internette arat, gelen sonuçları oku. İçinde şunla alakalı olanları birleştir, özetini çıkar, oku.
Yahya Kemal Beyatlı’nın dediği gibi “İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe mi yaşar”…
Ancak asistan hizmetleri bizim hayallerden hala çok uzak. Gerçi bu belki de benim sorunum. Zira Y-Z derken gelen Alpha kuşağı asistanı kullanmanın yolunu bulmuş. Youtube’da yüzlerce asistana ev ödevi yaptıran genç nesil videosu var.
Açıkcası seyredince, çuval çuval maaş alıp ortaya 10 yaşındaki çocuğun ödevini yapan asistanlar çıkaran programcılara mı kızsam, benim hayallerime sığmayan asistanı kerrat cetveli (çarpım tablosu) için kullanan alpha kuşağına mı kızsam yoksa hala çocuklara bu ödevleri veren eğitim sistemine mi kızsam bilemedim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi