‘Asker kışladan geç çıkarıldı’ tepkisine saat saat yanıt

‘Asker kışladan geç çıkarıldı’ tepkisine saat saat yanıt
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, depremin ardından askerin kışlalardan geç çıkarıldığına ilişkin tepkilere yanıt vererek “Gerçekleri yansıtmayan bu yanlı iddialar iyi niyetle izah edilemez” dedi.Akar, deprem gününe ilişkin...

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, depremin ardından askerin kışlalardan geç çıkarıldığına ilişkin tepkilere yanıt vererek “Gerçekleri yansıtmayan bu yanlı iddialar iyi niyetle izah edilemez” dedi.

Akar, deprem gününe ilişkin şu bilgileri vardı: “İlk deprem 04.17’de gerçekleşti. 04.30’da askeri birliklerden rapor istedi. Aynı saatte Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugay Komutanlığına ‘hazır ol’ emri verildi. Saat 05.10’da Sayın Cumhurbaşkanımızı arayarak Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili ilk raporları sunduk. Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile Hatay’a hareket edeceğimizi kendilerine arz ettik. Uygun buldular. 2. Ordu Komutanlığı birlikleri, 06.00’ta Kahramanmaraş, Malatya ve İskenderun’da arama kurtarma çalışmalarına başladı. 07.30’da İnsani Yardım Tugayı Etimesgut askeri havaalanında göreve hazır hale geldi. AFAD’dan gelen talep doğrultusunda 3 A400M uçağı 08.00’de Kayseri’den Ankara, İstanbul ve İzmir’e hareket etti. Saat 10.00 itibarıyla depremden etkilenen Hatay’daki 8’inci Komando Tugayı arama-kurtarma çalışmalarına başladı.”

‘AFAD’ın devreye girmesini bekleme emri mi aldı?’
Gazeteci Murat Yetkin, Yetkin Report’ta dün yayımlanan yazısında “Akar, Erdoğan’dan her ilde mevcut askeri birliklerle depreme anında müdahale izni istedi ama AFAD’ın devreye girmesini bekleme emri mi aldı?” diye sordu. Yetkin şunları kaydetti: “Akar özetle diyor ki ‘Biz Savunma Bakanlığı olarak her türlü hazırlığı zamanında yaptık’ Harekete geçme konusunda inisiyatifin Cumhurbaşkanı Erdoğan’da bulunduğunu da vurguluyor… Örneğin Arama ve Kurtarma Taburu Etimesgut’ta hazır ama onları, Akar ve komutanları deprem bölgesine taşıyacak A400M nakliye uçakları AFAD’dan talep gelmeden Kayseri’den havalanamıyor. Soru şu: Akar, Erdoğan’dan her il ve ilçedeki askeri birliklerle anında müdahale için izin istedi ama AFAD’ın devreye girmesine dek bekleme emri mi aldı? Akar’ın -belki de söylemek istediği ama tam olarak söyleyemediği budur.”