ASO Başkanı’ndan Kavcıoğlu’na kur şikayeti

Son Güncellenme Tarihi: Mart 30, 2023 / 12:43

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, firmaların finansmana ulaşma zorluklarının arttığını belirtirken Merkez Bankası tarafından döviz kuruna karşı alınan tedbirlerin tek başına yeterli olmadığını savundu. Ardıç, Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınma kararını gözden geçirmesi gerektiğini de ekledi.

Ardıç, Kavcıoğlu’nun da katıldığı ASO’nun mart ayı meclis toplantısında konuştu. Ardıç, iç ve dış talepteki yavaşlamanın iktisadi faaliyetleri zayıflattığını söyleyerek, “Enflasyonun yarattığı belirsizlik, yatırım ve dayanıklı mal satın alma konusunda çekingen davranılmasına neden oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasında, “İşletme sermaye ihtiyacı ve firmaların finansmana ulaşabilme zorlukları artıyor” diyen Ardıç, özel bankaların piyasayı fonlamada çekimser kalmasının önemli bir sorun olduğunu dile getirdi. Ardıç, Merkez Bankası’nın stratejilerine ilişkin şunları söyledi:

İKİLİ KUR UYARISI
“Merkez Bankası tarafından döviz kuruna karşı alınan tedbirlerin tek başına yeterli olmadığını düşünüyorum. Merkez Bankası’nın özellikle üretimin devamlılığı açısından reel sektörün öncelikleneceği bir para politikasına ağırlık vermesi beklentimiz. Son günlerde ekonomi medyasında sıkça dile getirilen ikili kur uygulaması eğer hayata geçirilecek ise üretici ve ihracatçılar gözetilerek devreye alınması gerekli.”

“TİCARİ KREDİ KULLANIMI ARTTI”
Kavcıoğlu da konuşmasında bir taraftan kredilerin hacmi artarken, diğer taraftan kredi kompozisyonunda ihracat ve yatırım kredilerinin ağırlığının arttığını belirtti. Kavcıoğlu, “2022 yılında TL ticari kredi kullanımı güçlü bir gelişim göstermiş ve 2021 yılı kullanım tutarının yaklaşık 5.5 katı düzeyinde gerçekleşmiştir” dedi. Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

“Hedeflere ulaşmak için finansmanın yatırımları destekleyici nitelikte olması ve kredi kompozisyonun ekonomideki arz-talep dengesizliklerini giderecek yönde gelişmesi gerekmekte.

Ocak-Mart dönemi itibarıyla TL ticari kredi kullanımı 2022 yılının aynı dönemine kıyasla yaklaşık 1.5 kat artarken, KOBİ kredileri aynı dönemde 2 kattan fazla artış kaydetti. Önümüzdeki dönemde sürdürülebilir ve kalıcı fiyat istikrarı perspektifiyle oluşturulan liralaşma stratejisi kararlılıkla uygulanmaya devam edilecek.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top