Assange, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi

Assange, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi
ABD’nin savaş suçlarını ifşa eden Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Adaylığın, Assange’ın tutukluğuna son verilmesi için baskı oluşturması umuluyor.Gazete Duvar’ın haberine...

ABD’nin savaş suçlarını ifşa eden Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Adaylığın, Assange’ın tutukluğuna son verilmesi için baskı oluşturması umuluyor.

Gazete Duvar’ın haberine göre, Alman Milletvekili Martin Sonnenborn, Assange’ı insan hakları, demokrasi ve basın özgürlüğü mücadelesi için Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdiğini duyurdu.

Ödülü veren Norveç Nobel Enstitüsü de Assange'ın adaylık prosedürünün başarıyla tamamlandığını doğruladı. Önceki Nobel Barış Ödülü komitesi başkanı ve eski Norveç Başbakanı Thorberg Jagland ödülün Assange'ı serbest bırakma ve Edward Snowden'i affetme talepleri üzerindeki baskıyı artıracağını umduğunu ifade etti.

Assange, 18 suçtan yargılanmak üzere İngiltere’de Belmarsh Hapishanesi’nde tutuluyor.

Sözcü’nün haberine göre ise bu yıl ekim ayında sahibini ya da sahiplerini bulacak Nobel Barış Ödülü’ne İngiliz yayıncı David Attenborough, Dünya Sağlık Örgütü ve Belaruslu muhalif Sviatlana Tsikhanouskaya’nın da aralarında olduğu çok sayıda isim aday gösterildi.