ASSOS’TAKİ KIYIMA VALİ ‘ISLAH’ DEDİ

“Assos Antik Limanı’nda katliam var!” diyerek bölgede yapılan çalışmaya ilişkin fotoğraf ve videoları kamuoyuyla paylaşan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, önceki gün Ayvacık Kaymakamlığı’na dilekçe vermiş, Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. Kamuoyunda oluşan tepki üzerine dün Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Ayvacık Kaymakamı İlker Eker, Assos Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan ve Assos Otelcileri Dernek Başkanı Erdal Çakır bölgede incelemelerde bulundu. Vali Aktaş, UNESCO Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Assos’un daha güvenli hale getirileceğini söyledi. Aktaş “Assos Antik Limanı’nın üzerinde tehlike oluşturan kaya parçalarının ve taşların ıslah çalışmaları, projesine aykırı herhangi bir çalışma yapılmadan tamamen projesine uygun olarak bitirilip Assos’u en kısa zamanda dünya turizmine kazandıracağız” diyerek şu ana kadar yapılan çalışmaları savundu.

“SADECE TARİH DEĞİL, DOĞA KATLİAMI DA YAPILMIŞ”

Bölgede incelemelerde bulunan CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural ise çalışmaya ilişkin şunları kaydetti:
“Assos Antik Kenti Kaya Islahı Projesi tam bir oldubitti, ‘Biz bilir, biz yaparız’ zihniyetinin proje ve uygulamasıdır. Bir proje ülkemiz ve dünyamızın korunmaya değer, antik bir kentinde, 1.derece sit ve arkeolojik alan içinde yapılacaksa, ülkenin üniversiteleri, bilim insanlarının görüşleri alınarak, üzerinde tartışılarak, doğa bozulmadan, antik yapılara zarar vermeden, yüz yıllarca süreçte oluşmuş doğal hali korunarak yapılmalıdır. Assos’ta yaşanan süreç daha önce Meclis’e taşınmış, ihale aşamasında üzerinde tartışılmış, bilim insanlarınca ve sivil inisiyatif tarafından eleştirilmiş olduğu hepimizce bilinmektedir. Yaşadığımız; yapılan çalışmaların hazırlanmış projeye uygun yapıldığıdır. Ancak gördüğümüz; antik kentin antik liman ilişkisinin tarihi kayaç dokusunun korunamadığıdır. Projede sadece tarih değil, maalesef doğa katliamı da yapılmış. Bölge turizmi önemli ancak turizm için dahi olsa doğa ve kültürel miraslarımız yok edilmeden çözüm üretilmeliydi.”

“KAYALAR DİNAMİTLE PATLATILACAK”

Assos Dostları Grubu’ndan ulaştığımız Cem Tüzün doğayı, estetiği ve tarihi gözeten çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı ve ekledi:
“Bir kez daha görülüyor ki yönetim hem bu değerlerin hem de özeleştirinin çok uzağında.”
Tüzün bölgede bulunan doğal taş yapısının bir otelin çatısına taşlar düşüyor diye dinamitle patlatılmak üzere bohçalandığına dikkat çekti. “O otelin hemen arkasında falez dokusunda kayalar var. Bu kayalar bölgeye ait, oraya özgü doğal bir oluşum. Şimdi dinamitle patlatacaklar. Halbuki korunması gereken otel değil, oradaki kaya! Burası 1.derece korunma bölgesi. Doğal kimlik diye turizm yapıyorsun sonra dinamitle patlatıyorsun. Nasıl bir barbarlık bu?”
BAZI OTELLERİN EK BİNA YAPTIĞI İDDİASI VAR
Bölgede yaşayan bir vatandaş ise “Antik limanın 500 gün kapalı kalacak olması başkalarının işine yaradı, bu süreçte iki otel ek bina yaptı” diyerek kaçak yapılaşmaya dikkat çekti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eda Yılmayan Arşivi