Atama var maaş yok 20 bin öğretmen isyanda

Atama var maaş yok 20 bin öğretmen isyanda
Atanacakları için işlerinden ayrılan binlerce öğretmen hâlâ göreve başlamadı. Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Öğretmenlerin elektronik ortamda göreve başlamaları mümkün, bunun açıklanabilir tarafı yok”...

Atanacakları için işlerinden ayrılan binlerce öğretmen hâlâ göreve başlamadı. Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Öğretmenlerin elektronik ortamda göreve başlamaları mümkün, bunun açıklanabilir tarafı yok” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 18 Mart’ta ataması gerçekleştirilen 20 bin öğretmen hala göreve başlayamadı. Atanacakları için işlerinden ayrılan öğretmenler salgın sürecini sigortasız, maaş güvencesi olmadan geçiriyor. Koronavirüs pandemisi nedeniyle okulların kapatılmasıyla, mağdur olan ve hak kaybı yaşayan öğretmenler, 6 haftadır göreve başlamayı bekliyor.
MEB’İN SORUMLULUĞU’
Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, öğretmenlerin göreve elektronik ortamda başlayabilmesi mümkünken okullar kapalı olduğu gerekçesiyle göreve başlatılmamalarının açıklanabilir bir tarafı olmadığını söyledi. Aydoğan “Sosyal devlet olmanın temel ilkesi tek bir kişinin dahi mağdur edilmemesidir. 20 bin arkadaşımız ataması yapıldığı için çalıştıkları işlerden ayrılmak zorunda kaldı. Ciddi ekonomik sorunlar yaşıyorlar ve en temel hak olan sağlık hakları da salgın gibi son derece kritik bir süreçten geçerken ellerinden alınmış durumdadır. Toplumsal fayda gereği, arkadaşlarımızın mesleki hakları ve uzaktan eğitimin de devam ettiği bir süreçte öğrencilerimizin eğitim hakkı açısından arkadaşlarımız 20 bin arkadaşımızın bir an önce göreve başlatılması MEB’ in temel sorumluluklarındandır” ifadesini kullandı. Salgın döneminde tüm emekçilere yaşatılan süreç bir tercih olarak MEB tarafından öğretmenlere, tüm eğitim ve bilim emekçilerine de yaşatıldığını belirten Aydoğan şu ifadeleri kullandı:
‘ÖNCELİKLERİ ÖZELLER’
“Ücretli öğretmen ve usta öğretici arkadaşlarımız MEB tarafından borçlandırıldı, telafi eğitimi sırasında verilmesi gereken ücretin şimdiden ödendiği, telafi eğitimi sırasında ücret verilmeyeceği, görevlendirilmedikleri takdirde ise salgın döneminde ödenen ücretlerin faiziyle birlikte geri alınacağı Resmi Gazete’ de yayınlandı, arkadaşlarımıza taahhütname imzalatıldı. Özel okul sahipleri ile defalarca bir araya gelen MEB’ in önceliğinin eğitim ve bilim emekçileri, öğrencilerimiz değil özel okul sahiplerinin talepleri olduğuna bir kez daha tanıklık ettik. Özel okul sahipleri talep ettiği için MEB ekonomik sorun yaşayıp, kamu okullarına geçmek isteyen velilerin talebine karşılık kamu okullarına geçişi dahi durdurdu. MEB eliyle öğrencilerin kamu okullarına geçişi engellendi” dedi.
SALGIN BAHANE OLDU’
Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin salgın döneminde kısa çalışma ödeneğine mahkûm edilerek veya ücretsiz izin uygulamasıyla fiilen işten çıkartıldığını ve sigortalarının kesildiğini söyleyen Adıyaman: “Salgından en çok etkilenen kesimlerin başında gelen hukuksuzca ihraç edilen arkadaşlarımıza yaşatılan haksızlık ise salgın döneminde de devam ettirildi. Hukuk süreci bitene kadar arkadaşlarımızın MEB çalışanı olma niteliğinin sürmesine ve MEB’ in salgın döneminde ihraç edilen arkadaşlarımıza ilişkin hukuksuzluğun giderilmesi, iade edilmesi temel sorumluluklarından olmasına ve kazandığımız davalara rağmen salgın bahane edilerek haksızlık, hukuksuzluk devam ettirildi” dedi.

‘20 bin kişi açlığa mahkûm’

Sosyal medyada da mağdur bir öğretmen durumunu şöyle dile getirdi: “Cumhurbaşkanımız, istihdam durmadı dedi 18 Mart’da 20 bin öğretmen atadı. Öğretmenlerimiz de 15 gün içinde göreve başlama şartını yerine getirmek için işlerinden ayrıldı. Peki ne oldu biliyor musunuz? 20 bin öğretmen kararnamesi gönderilmediği için göreve başlatılmadı. Yani 45 gündür bu insanlar işsiz, gelirsiz, sigortasız göreve başlamayı bekliyorlar. Şimdiden hak kaybına uğradılar. Başlatmama sebebi de bizlerin bütçesinin başka yere aktarılması. Eylül ayına kadar açlığa mahkum edilen 20 bin kişi ve aileleri…”