Atatürk ile ikna çabası

Atatürk ile ikna çabası
Hükümet, bir taraftan Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın güvenliğini üstlenme konusunda ABD ile pazarlığa devam ederken diğer taraftan da riskli bir bölgede Türk askerinin görev yapacak...

Hükümet, bir taraftan Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın güvenliğini üstlenme konusunda ABD ile pazarlığa devam ederken diğer taraftan da riskli bir bölgede Türk askerinin görev yapacak olmasına yönelik kamuoyundaki tepkileri azaltmaya çalışıyor.
Bu çerçevede dün Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım dikkat çekti. MSB, tarihte Türkiye ve Afganistan arasındaki yakın ilişkilerin gösterildiği “Tarihten Günümüze Türk-Afgan Kardeşliği” başlıklı grafik paylaştı.
ATATÜRK VURGUSU
Grafikteki, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Afganistan bayrağını direğe kendi elleriyle çekmiştir” ifadesi dikkat çekti.  Grafikte, “Türk ve Afgan halkları tarih boyunca ortak tarih, dil, kültür ve inanca sahip iki kardeş millet olarak hep dayanışma içinde olmuştur” ifadesi kullanıldı.
Grafikte iki ülke arasındaki 1913-1928 tarihleri arasındaki gelişmelere de yer verildi. 1928 yılına ilişkin olarak, “Afganistan Kralı Emanullah Han ve eşi Kraliçe Süreyya, 1928 yılında Türkiye’yi ziyaret etmiş ve bu ziyaret aynı zamanda yabancı bir devlet başkanının Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaret olarak tarihe geçmiştir” bilgisi yer aldı.

Artık NATO şemsiyesi yok

NATO birliklerinin Afganistan’daki görevi yaklaşık 20 yıl sonra sessizce sona erdi. Türkiye ve ABD’nin Afganistan’da kalan askeri birlikler artık tamamen ulusal orduların komutası altında olacak.
NATO’nun Afganistan’daki görevi, resmi bir açıklama yapılmadan dün sona erdi. Alman haber ajansı dpa’ya bilgi veren diplomat ve askeri yetkililer, Afganistan’da şu anda NATO’nun komutası altında hiçbir askeri birlik kalmadığını teyit ettiler. Yetkililer, Afganistan’da askeri varlığını sürdüren Amerikan ve Türk birliklerinin ise artık kendi ulusal ordularının emir komuta zincirine bağlı olduğunu kaydetti.
NATO yetkilileri, Afganistan’daki misyonun tarihindeki “en kanlı” askeri görevi olduğuna da işaret etti. Resmi verilere göre ABD birlikleri Afganistan’da geçen 20 yıl içinde 2 bin 300’den fazla, Alman ordusu da 59 kayıp verdi.
NATO yetkilileri, misyonun sona erdiğinin resmen duyurulmamasının sebebi içinse operasyonel planın henüz yürürlüğe girmemiş olmasını gösterdi.
NATO’nun Uluslararası Güvenliğe Destek Gücü (ISAF) adlı askeri misyonu, 11 Eylül 2001 yılında terör saldırına hedef olan ABD’nin talebiyle oluşturulmuştu.