‘Atatürk’ün ekonomi politikası, devrime dayanıyor’

‘Atatürk’ün ekonomi politikası, devrime dayanıyor’
Deneyimli ekonomistler Dr. Mahfi Eğilmez ve Prof. Dr. Işın Çelebi, Altınbaş Üniversitesi’nin 10 Kasım’a özel düzenlediği “Ekonomi Söyleşileri” programında bir araya geldi. 2 ünlü ekonomist Atatürk’ü Anma Programı...

Deneyimli ekonomistler Dr. Mahfi Eğilmez ve Prof. Dr. Işın Çelebi, Altınbaş Üniversitesi’nin 10 Kasım’a özel düzenlediği “Ekonomi Söyleşileri” programında bir araya geldi. 2 ünlü ekonomist Atatürk’ü Anma Programı kapsamında “Atatürk’ün Ekonomi Politikalarını” değerlendirdi.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi, eski ekonomi bakanlarından Prof. Dr. Işın Çelebi, Atatürk’ün ekonomi politikasının devrime dayandığını belirtti. Prof. Dr. Çelebi, “Atatürk’ün ekonomi politikası çok önemli ve bütünsel bakmak lazım. Harf ve eğitim alanındaki yeniklikleri yaparken asıl istediği aydınlanma çağını başlatmaktı. Böylece Türkiye’nin kendi süreci içinde 100 yıllık bir Cumhuriyet geleneği oluşturdu” değerlendirmesi yaptı.


DİNAMİKLER VE İLK ADIMLAR NASIL OLDU?
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez, kurtuluş savaşından yeni çıkmış Cumhuriyetin, mali açıdan iflas etmiş, tarım üretimi savaş nedeniyle %10’a gerilemiş, sanayisinin olmadığı bir tablo ile karşı karşıya olduğunu hatırlattı. Dr. Mahfi Eğilmez, özel sermayenin henüz gelişememiş olması nedeniyle, Türkiye Cumhuriyeti’nin devletçi politikaya giriş yaptığını dile getirdi. Mahfi Eğilmez, İzmir iktisat Kongresi’nin ekonominin temel yapı taşlarından biri olduğunu belirtti. İlk defa 5 yıllık sanayi planı yapıldığını ve dış ticaretin kısıtlandığını anlattı. 1929’da tüm dünyayı etkisi altına alan Büyük Buhran’ın da etkisiyle KİT diye bilinen kamu iktisadi teşekküllerinin devlet eliyle planlandığını hatırlattı.

TEKNOLOJİ ŞART
Işın Çelebi bugünden örnek vererek, teknolojinin toplam ihracat içinde payının %3 olduğuna dikkat çekti. Bunun %15’e çıkarılması gerektiğini vurguladı. Teknolojide ilerlerse Türkiye’nin ekonomisinin düzeleceğini savunan Işın Çelebi, “Oysa bugün internet kullanımında 105. sıradayız. Şu anda Türkiye’nin fiber optik alt yapısı 400 bin km. Gana ile aynı. Ben inanıyorum ki, Atatürk bugün yaşasaydı bunu 5 milyon km’ye çıkarırdı ve bu devrimi yapardı.” dedi.

“PLANLAMA ÖNEMLİ”
Mahfi Eğilmez de son olarak, Atatürk devrimlerinin tam anlamıyla yapısal reform niteliğinde olduğunu kaydederek, eski bir sistemi çağdaş bir sisteme dönüştürdüğünü belirtti. “Ekonomi, eğitim ve hukuk gibi alanlarında toptan reform demek. O nedenle 5 yıllık planlar çok önemli.” Dedi. Eğilmez, “Eğitimin kalitesinin artırılması, hukukun üstünlüğünün tesisi, kadın cinayetlerinin çözülmeye başlaması ile ekonomi zaten çözülür. O daha kolay bir süreç.” diye konuştu.