Ateş çemberi

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 30, 2021 / 08:24

Türkiye’de son iki günde 17 ilde orman yangınları çıktı. Manavgat’ın ardından Marmaris ve Bodrum’daki yangınlar da endişe yarattı. Birçok yerde yangına müdahale sürüyor.
Türkiye’nin özellikle güney bölgeleri iki gündür orman yangınlarıyla sarsıldı. Antalya’nın Manavgat ilçesindeki yangının ardından Adana, Osmaniye, Kayseri, Mersin, Marmaris ve Bodrum’dan yangın haberleri geldi.


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 28-29 Temmuz tarihlerinde 17 ilde toplam 58 orman yangını çıktığını açıkladı. “Adana, Antalya, Kayseri, Kütahya, Mersin, Muğla, Osmaniye olmak üzere 7 ilde toplam 20 yangını kontrol altına alma çalışmalarımız devam ediyor” diyen Pakdemirli, “Yangınları kontrol altına almak için; 2 İHA 3 Uçak 38 Helikopter 1 İnsansız Helikopter 680 Arazöz ve 4 bin personelimiz görevde” açıklamasında bulundu. Pakdemirli, akşam saatlerinde yaptığı paylaşımlarda da Kilis ve Kütahya’daki yangınların kontrol altına alındığını duyurdu.

BODRUM’DA DENİZDEN TAHLİYE

Muğla’nın Milas ilçesi Meşelik Mahallesi’nde başlayan, büyüyerek Bodrum’un Güvercinlik Mahallesi’ne kadar ilerleyip, iki oteli tehdit eden yangın endişe yarattı.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yangının otellerin sınırına kadar gelmesi nedeniyle otelde kalan misafirlerin tahliye edildiğini söyledi. Aras, “Ancak otellerin karayolu da yangından etkilendiği için deniz tarafından teknelerle toplam 2 bine yakın misafir Güvercinlik sahiline taşınıyor” bilgisini paylaştı. Aras, can kaybı ya da yaralanan olmadığını bildirdi.
ANKA haber ajansı ise 4 bin 500 turist ve otel çalışanı, onlarca tekne, bot ve sahil güvenlik botları tarafından karaya taşındığını, baygınlık geçiren onlarca turistin karada bekleyen ambulanslarda tedavi edildiğini yazdı.

EVLER ISLATILARAK KORUNMAYA ÇALIŞILDI

Marmaris ilçesi İçmeler karayolu üzerindeki Armutalan Mahallesi’nde kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda saat 13.00 sıralarında çıkan yangında alevler yerleşim yerine 100 metreye kadar yaklaştı. Siyah dumanlar, ilçeyi kaplarken, yangının 40 metre kadar yaklaştığı bazı ev ve otellerdekiler, binaları ve çevresini hortumlarla ıslatarak alevlerden korumaya çalıştı. Alevlerin yaklaşması nedeniyle üç yıldızlı iki otel ile dört villa tedbir amacıyla polis ekipleri tarafından boşaltıldı. Orman yangınına müdahale için bir uçak, dört helikopter ve 23 arazöz ve iş makinesi takviyesi yapıldı. Bölgede dumandan zehirlenen altı kişi ambulansta ayakta tedavi edildi.

YANGINLARIN SEBEBİ ARAŞTIRILIYOR

Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı, Güvercinlik-Kuyucak mevkiindeki, Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı da İçmeler bölgesindeki yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını duyururken, yangınların çıkış nedeni de araştırılıyor.
CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü, yangınların “bir sabotaj sonucu çıktığına dair istihbarat bilgisine henüz ulaşılmadığını” belirtti. Özkoç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Yangınların aşırı sıcak dolayısıyla çıkabileceğini düşündüklerini ifade etti” dedi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangınların çıkış nedeninin “başsavcılıklar tarafından her yönüyle araştırıldığını” söyledi.

MANAVGAT’TA YANGIN BÜYÜYEREK DEVAM EDİYOR

Antalya’nın Manavgat ilçesinde hem yerleşim yerlerinde hem de ormanda iki gündür devam eden yangın, poyrazın etkisini yitirmesiyle büyük oranda kontrol altına alındı. Yangından ağır bir şekilde etkilenen Manavgat’ta AFAD’ın verdiği bilgilere göre 4 kişi yaşamını yitirdi, biri ağır olmak üzere 138 kişi de yangından etkilendi.
Manavgat’ın Yaylaalan ile Dikmen mahalleleri arasında bulunan ormanlık alandaki yangın büyüyerek devam ediyor.
Dikmen ile Yaylaalan mahalleleri arasındaki yol yangın nedeniyle kapandı.

Osmaniye’de yangın yeniden alevlendi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Karatepe ve Bozkuyu köyleri arasındaki ormanlık alanı dün saran ve 21 saatlik müdahalenin ardından kontrol altına alındıktan sonra bazı bölgelerde yeniden yükselen alevler, Karatepe Aslantaş Milli Parkı’na sıçradı.
Aslantaş Baraj Gölü’nün yanında bulunan milli parkta turaç kuşu, karaca gibi hayvanlar ile bodur meşe, halep çamı gibi ağaç türlerinin bulunduğu öğrenildi.
Kilis’teki orman yangını ise 7 saatin sonunda kontrol altına alındı.

Balıkesir’de ormanlara giriş 3 ay yasaklandı

Yurt genelinde yedi ilde yangınlar devam ediyor. Balıkesir Valiliği de, yangınların önlenmesi için aldığı karar ile belirlenen mesire alanları haricinde il genelindeki tüm ormanlık alanlara girişi yasakladı.
Yasaklar, 31 Ekim Pazar gününe kadar sürecek.

Akkuyu Nükleer Santrali yangına müdahale ekipleri de devrede

Mersin’in Bozyazı ilçesinde dün başlayan ve gece saatlerinde kısmen kontrol altına alınan orman yangını, sabah tekrar alevlendi. Ekiplerin gün boyu süren çalışması sonucu bu bölgedeki yangın, yerel saatle 16.30 sıralarında kontrol altına alındı. Yanan bölgede soğutma çalışmalarına başlandı.
Aydıncık ilçesinin Karaseki, Çırçır, Duruhan,Yenikaş, Soğuksu mahallerindeki yangını söndürme çalışmaları ise devam ediyor. Havadan ve karadan yapılan çalışmalara ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali yangına müdahale ekipleri de destek veriyor.

KARAMAN’DA YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Karaman’da çıkan orman yangınında 5 hektar alan zarar gördü. Vali Mehmet Alpaslan Işık, bir kişinin bahçesindeki otları temizlemek için yaktığı ateşin ormana sıçraması sonucu yangının çıktığı üzerinde durduklarını söyledi.
Karaman’da Değirmenbaşı köyündeki ormanlık alanda saat 14.30 sıralarında yangın çıktı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan alevler, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle güçlükle kontrol altına alındı.

KAYSERİ YANMAYA DEVAM EDİYOR

Kayseri’de de devam eden orman yangınına 100 kişilik ekiple müdahale ediliyor.
Kayseri’nin Yahyalı ilçesindeki Aladağlar Milli Parkı’nda çıkan yangına müdahale sürerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç “Dün saat 11.00 itibari ile başladığı tahmin edilen, muhtemelen buraya gelen piknikçi kardeşlerimizin bir ihmali sonrasında atılmış bir sigara izmariti ile böyle bir olayın ortaya çıkmış olacağı ifade ediliyor. Net bilgiler yok ama bir sabotajdan bahsedilmiyor çok şükür, o manada içimiz rahat.” diye konuştu.
Kütahya’nın Emet ilçesine bağlı Samrık köyü yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin zamanında müdahalesi sonucu büyümeden kontrol altına alındı. Yaklaşık 5 hektarlık alanda etkili olan yangına 1 helikopter, 6 arazöz, 3 greyder, çevre il ve ilçelerden su tankerleri, çok sayıda personel müdahale etti. Yaklaşık 4 saat süren çalışmanın ardından orman yangını büyümeden kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları başladı.
Kütahya’daki yangınla ilgili de soruşturma sürüyor.

KIZILAY YANGINI FIRSAT BİLDİ

Türkiye’nin birçok ilinde yangınlar devam ederken Kızılay vatandaşlara bağış mesajı attı. Yangın bölgelerinde Kızılay’ın çalıştığına ilişkin bilginin yer aldığı mesajda vatandaşlardan 10 TL bağış istendi.

Türkiye yanıyor THK’de yetkili yok

Türkiye’nin ciğerleri yanarken hangarda bekletilen THK uçaklarıyla ilgili CHP’den çarpıcı bir iddia geldi. Hem CHP Genel Merkezi hem de CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı, yangınlara müdahale için THK’den uçak kiralamak istedi. Ancak hiçbir yetkiliye ulaşamadılar.
Ege ve Akdeniz’de günlerdir süren yangınlarla ciğerlerimiz yanarken Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Türk Hava Kurumu ile ilgili çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, THK’nin hangarlarında bekletildiği iddia edilen yangın söndürme uçaklarını, devam eden yangınlara müdahale etmek amacıyla kiralamak istedi. Ancak kayyım olarak THK’yi yöneten hiçbir yetkiliye gün boyunca ulaşılamadı.
CHP Genel Merkezi’nin yanı sıra Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de Türk Hava Kurumu yetkilileriyle iletişim kurmaya çalıştı. Ancak onun da bu çabaları sonuçsuz kaldı.
Gürün konuyla ilgili “Bedeli ne olursa olsun, yangın müdahalesinde kullanmak üzere uçak kiralamak istedik. Aldığımız yanıt ’Şu anda hiçbir yöneticiye ulaşamayız’ oldu” dedi.
BÖLGEDE MaALESEF SÖNDÜRME UÇAKLARI BULAMADIK
Konu ile ilgili Gürün şunları söyledi:
“Elimizdeki araçlarla orman içlerine müdahale edemiyoruz. Buralara havadan müdahale etmek gerekiyor. Helikopterler gece olduğu için müdahaleyi sonlandırdı. Bölgede maalesef söndürme uçakları bulamadık. Yangın devam ediyor.
Uçak kiralamak için THK’yi aradık. Santral memuru çıktı. Kendimi tanıtarak bölgedeki yangınlarla ilgili bir yetkiliye ulaşmak istediğimi söyledim. Ancak santraldeki arkadaş ‘yarın sabah görüşebilirsiniz. Saat 15:30’dan sonra burada hiç kimse kalmıyor’ dedi.”

THK İNTERNET SİTESİNDE AÇIKLAMA: MÜDAHALE EDİYORUZ

İki gündür “Uçaklar nerede?” diye sorulan THK’nın internet sitesinden dün bir açıklama yapıldı. THK’dan, 20 araçla yangına müdahale edildiği bildirilirken Bakan Bekir Pakdemirli’nin araç sayısına ilişkin ilk açıklamalarıyla THK açıklaması arasında farklılıklar dikkat çekti. Pakdemirli, müdahalede THK’nın kullanıldığına dair bir bilgi de paylaşmamıştı. THK, uçaklarının kullanılmadığı iddialarını yalanlarken “Türk Hava Kurumu olarak tüm yangınlara daha önceden olduğu gibi Orman Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiş ihale kapsamında müdahale edilmektedir” denildi.
Pilotların işten çıkarıldığı haberleri de yalanlanırken teknisyenlerin de görevlerine devam ettiği belirtildi. THK görevdeki araçlarıyla ilgili şu bilgiyi paylaştı: “Şu anda Manavgat dahil ülkemizin çeşitli bölgelerinde;
• 3 adet Beriev BE -200 10. 000 Litre kapasiteli amfibik yangın söndürme uçağı,
• 15 adet Mi-8 2.500 litre kapasiteli helikopter,
• 2 adet genel maksat yangın söndürme CH-47 Chinook 7.500 litre kapasiteli helikopter olmak üzere orman yangınlarına müdahale eden tüm araçlar içinde, kiralama yoluyla temin ettiğimiz ve halen kurumumuz tarafından operasyonları yönetilen toplam 20 hava aracımız Manavgat’taki yangın dahil ülkemizin her bölgesinde yangınlara ara vermeden müdahalede bulunmaktadır.”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise ilk açıklamasında yangına 30 arazöz, 5 helikopter, 1 uçakla müdahale edildiğini ifade etmişti. İkincisinde ise 2 İHA, 3 uçak, 38 helikopter, 1 insansız helikopter ve 680 arazöz kullanıldığını bildirmişti.

THK’DA 2019’DAN BERİ KAYYUM YÖNETİMİ
2019’da Ankara 9’uncu Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararıyla THK’nın başına eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı (heyet başkanı), Hacı Abdullah Kaya ve Adnan Zengin’den oluşan bir kayyım atanmıştı. THK’nin Onursal Genel Başkanı konumunda Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan bulunuyor.

Devlet tüm imkanlarıyla seferber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 ildeki yangınlara ilişkin yaptığı açıklamada ‘yangınların kontrol altına alınması ve tamamen söndürülmesi için devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu’ söyledi.
Yangın bölgesinde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan bilgi alan Erdoğan, ‘yaraların sarılması için vatandaşların yanında olduklarını’ ifade etti.

HEPİMİZ BİRİZ, TEK YÜREĞİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Şimdi de Marmaris’ten yangın haberleri geliyor. Bu bir sabotaj mı, devlet bunu mutlaka tespit edecektir” paylaşımı yaptı.
Antalya Manavgat’ta ikinci gününe giren orman yangınından sonra bu kez Muğla Marmaris’te de ormanlık alanda yangın çıktı. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Bu konuda hepimiz biriz; tek yüreğiz. Bu böyle bilinsin!” ifadelerini kullandı.

TEHLİKELİ GERGİNLİK

Antalya’nın Manavgat ilçesinde bir grup genç, yangın çıkarma bahanesiyle köye geldiklerini iddia ettikleri bir aracın önünü kesti. Çıkan kavgada 1 kişi bıçakla yaralanırken, jandarma ekipleri kavgaya karışan 2 kişiyi gözaltına aldı.
Grup, jandarma aracındaki şahısların kendilerine verilmesini isterken, kalabalık her geçen dakika daha da arttı.
Jandarma ve polis ekipleri, arbedeyi önlemek için zaman zaman biber gazı kullanırken, aracın etrafını saran kalabalık grubun sık sık terör aleyhinde slogan attığı görüldü.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top