ATEŞKES SÖZDE KALDI

ATEŞKES SÖZDE KALDI
Cuma günü Moskova’da Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arabuluculuğunda 10 saatten uzun süren görüşmelerin ardından varılan ateşkesin, 24 saat geçmeden bozulduğu duyuruldu. Taraflar Cumartesi günü birbirini ateşkesi ihlâl...

Cuma günü Moskova’da Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arabuluculuğunda 10 saatten uzun süren görüşmelerin ardından varılan ateşkesin, 24 saat geçmeden bozulduğu duyuruldu. Taraflar Cumartesi günü birbirini ateşkesi ihlâl etmekle suçladı.

Pazar sabaha karşı ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Sözcüsü Hikmet Hacıyev, ülkenin ikinci büyük şehri olan Gence’ye Ermenistan’ın füze saldırısı düzenlediğini ve 9 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.
Azerbaycan haber ajanslarından Haqqin, Gence’den sonra Mingecevir’deki bir santralin de Ermenistan tarafından hedef alındığını; Azerbaycan hava savunma sistemlerinin bu saldırıyı engellediğini yazdı.
Ermenistan Savunma Bakanlığı ise “Azerbaycan’ın iddiaları tamamen yalan” açıklaması yaptı ve Azerbaycan’ı, Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenilerin yaşadığı bölgeleri vurmakla suçladı. Ermenistan medyası, Azerbaycan’ın Cumartesi günü Dağlık Karabağ’ın yönetim merkezi Stepanakert’i vurduğunu savunmuştu.
’11 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ’
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Füze saldırısı Ermenistan’ın Vardenis Bölgesi’nden geldi. 11 Azerbaycanlı sivil hayatını kaybetti, 200’den fazla kişi yaralandı.” açıklaması yaptı. Erivan’ın ateşkesi ilhâl ettiğini söyleyen Aliyev, “Bu saldırı, Rusya’nın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelere saygısızlık ve Ermeni faşizminin bir başka göstergesidir. Cenevre Sözleşmesi’nin ihlâli ve
savaş suçudur” dedi.
Aliyev, Ermenistan’ın düzenlediğini söylediği saldırı için “Azerbaycan’ın tüm bunlara uygun karşılığı vereceğini” belirtti.
Pazar sabahı gazetecilere açıklama yapan Dağlık Karabağ’daki Ermeni güçlerinin lideri Arayik Haratyunyan, Azerbaycan’ı “ateşkese rağmen Hadrut kasabasını ele geçirmeye çalışmakla” suçladı; esir değişiminin Pazar günü başlaması gerektiğini ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin bilinmediğini açıkladı.

ÇAVUŞOĞLU, LAVROV’LA GÖRÜŞTÜ

Türkiye’den açıklama da Milli Savunma Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık, “Savaş suçu ve insanlık suçu işleyen Ermenistan, şimdi de ateşkesi ihlal ediyor.” açıklaması yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la Pazar günü yaptığı telefon konuşmasında “Rusya’nın Ermenistan’ı Moskova öncülüğünde uzlaşılan ateşkese uyması için uyarmasını” istedi.
SAHADA SON DURUM NE?
Ateşkesin başlamasından önce de sahada yoğun çatışmaların sürdüğü haberleri geliyordu. Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ’daki Ermeni yetkililer, Stepanakert kenti yakınındaki bazı yerleşim bölgelerine Azerbaycan ordusu tarafından füze saldırıları yapıldığını belirtti. Ermenistan, Azerbaycan’ı drone saldırılarını artırmakla da suçladı. Azerbaycan ise Ermenistan’ın Dağlık Karabağ yakınlarındaki yoğun nüfuslu bölgelere saldırı düzenlediğini ve bu saldırılara karşılık verildiğini bildirdi.
Stepanakert’ta bulunan AFP muhabiri ateşkes yürürlüğe girene kadar kentte patlama seslerinin duyulduğunu, ateşkesin başladığı öğle saatlerinden itibarense sadece uzak bölgelerden tek tük patlama sesleri geldiğini belirtti.