Atik Mustafa Paşa Camii’nde Bizans izleri

Atik Mustafa Paşa Camii’nde Bizans izleri
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce Atik Mustafa Paşa Camii’nde süren restorasyon çalışmalarında birçok tasvir ve bulguya rastlandı.Kristos Pantepoptes Kilisesi olarak 1059’da inşa edilen ve Sadrazam...

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce Atik Mustafa Paşa Camii’nde süren restorasyon çalışmalarında birçok tasvir ve bulguya rastlandı.

Kristos Pantepoptes Kilisesi olarak 1059’da inşa edilen ve Sadrazam Koca Mustafa Paşa tarafından camiye dönüştürülen yapının restorasyon sürecinde, Bizans mimarisine ait çini, mermer ve sütunların yanı sıra cehennem tasvirlerinin yer aldığı freskler keşfedildi.

Sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz, yapının içi, bir metre kadar toprakla doldurulduğu için o katmanda kazı yapıldığın bilgisini verdi. Yılmaz, bu sayede Bizans devrinin özgün kotuna inildiğini ve zeminde zengin bir döşeme mozaiğiyle karşılaşıldığını söyledi. Yılmaz, Bizans devri bezemesiyle ilgili çok fazla bilgi veren yapıya ilişkin şu bilgileri verdi:


İLK KEZ ELDE EDİLEN VERİ
“Bir kere anladık ki renkli mermer levhalar yapıda kullanılıyormuş. Bunlar daha sonraki evrede ama Bizans döneminde yapıdan sökülerek çıkarılmış. Bu veri ilk kez elde edildiği için çok önemlidir. O sökülen mermer levhaların yerine mermer taklidi freskolar yapılmış. Bazı yerlerde de dini konulu tasvirler hazırlanmış. Tasvirler özellikle batı cephesinde çok dikkat çekici, bunlar muhtemelen bir cehennem tasviri. Zaten Bizans kiliselerinde iç mekanda böyle bir tasvir hazırlamak adettir.

Kıyametin kopmasının ardından cennet ve cehennem ehlinin halini tasvir eden sahneler bulunuyor. Burada bir bölüm korunabilmiş. Orada da bazı büyük günahların tasvirleri gösteriliyor. Bunlar diğerlerine göre mütevazı örnekler. Teknik açıdan belki daha zayıf ama İstanbul’un kültür tarihi açısından şüphesiz çok önemli ve İstanbul’da ilk kez ortaya çıkıyor.”