Avrasya Tüneli’nde 40 milyon garanti geçişi herkes ödedi

Avrasya Tüneli’nde 40 milyon garanti geçişi herkes ödedi
Garantili projeleri işletmecilerinin elleri tüm Türkiye’nin ceplerinden çıkmıyor. Avrasya Tüneli de garantili projelerden. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre, 5 yılda Avrasya Tüneli’nden geçen araç sayısı...

Garantili projeleri işletmecilerinin elleri tüm Türkiye’nin ceplerinden çıkmıyor. Avrasya Tüneli de garantili projelerden. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre, 5 yılda Avrasya Tüneli’nden geçen araç sayısı işletmeci şirkete verilen geçiş garantisinin yalnızca yüzde 65’ini oluşturdu. Yani garantinin yüzde 35’inin tamamını tünelden geçmese de tüm Türkiye vatandaşları ödedi. Bu da 40 milyon geçiş için herkesin cebinden para çıktığı anlamına geliyor. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun açıklamasına göre 5 yılda 79 milyon araç Avrasya Tüneli’nden geçti. Bakan, yazılı açıklamasında tünelin hem İstanbul trafiğini rahatlattığını hem de ekonomiye katkı sağladığını iddia etti.

Yapı Merkezi adlı Türk firması ile SKEC adlı Güney Kore firması tarafından yapılan ve işletmesi 24 yıl 5 ay süreyle bu şirketlere devredilen Avrasya Tüneli, geçiş garantisi yakalanamadığı için Hazine’ye milyonlarca dolara mâl oluyor.

26 Aralık 2016’da hizmete açılan ve 2017’de günlük 68 bin araç geçiş garantisi verilen tünel için araç geçiş sayısı her yıl belirli bir oranda artırılıyor. Sayıştay verilerine göre 2020’de garanti edilen yıllık araç sayısı 25 milyon 376 bin 878 olarak belirlenmişti. Garantilere göre, 2017-2021 arasında 5 yılda 120 milyonun üzerinde aracın geçmesi gerekiyordu. Ancak Bakan Karaismailoğlu’nun verdiği bilgilere göre geçiş sayısı yalnızca 79 milyonda kaldı. 2017 ve 2020 yılları arasında Avrasya Tüneli için şirkete ödenen garanti miktarı yaklaşık 150 milyon dolar oldu.

14,6 kilometrelik Avrasya Tüneli’nde bir otomobilin gündüz geçiş ücreti şuan için 53 TL. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün geçiş ücretleri 8,25 TL.