Avrupa Birleşik Devletleri mi doğuyor?

Avrupa Birleşik Devletleri mi doğuyor?
Göç, Brexit, finansal kriz, COVID-19 krizi derken, ani bir hızla patlak veren Ukrayna savaşı, Avrupa’da kartların yeniden dağıtılması zorunluluğunu hızlandırdı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu’nda...

Göç, Brexit, finansal kriz, COVID-19 krizi derken, ani bir hızla patlak veren Ukrayna savaşı, Avrupa’da kartların yeniden dağıtılması zorunluluğunu hızlandırdı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen “Avrupa’nın Geleceği Konferansı” kapanış töreninde yaptığı konuşmada, değişimin fitilini ateşledi.

VOA’dan Arzu Çakır’ın haberine göre Macron, Avrupa’da 1980’lerden bu yana tartışılan “çok vitesli Avrupa” ya da “AB Konfederasyonu” önerisini yeniden tartışmaya açtı. “Artık Avrupa mimarisi ve kurumları tümüyle değişmeli, Avrupa Siyasi Topluluğu kurulmalı” diyerek, “hem federatif hem konfederatif” yapıya sahip, “Avrupa Birleşik Devletleri” diye tanımlanabilecek yeni bir Avrupa’yı işaret etti.

Ancak reform yolu oldukça zorlu görünüyor, zira Macron’un önerisi karşısında ortak bir açıklama yapan 13 AB üyesi ülke, talebe karşı çıktı.