Avrupa Birliği’nin çöplerinin %37’sini Türkiye alıyor

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 4, 2020 / 03:28

Türkiye, Avrupa Birliği’nden (AB) çöp ithalatında açık ara ilk sırada yer alıyor. AB’nin çöplerinin yüzde 37’si Türkiye’ye gidiyor. Türkiye, 2019 yılında AB’den 11,4 milyon ton çöp aldı.
AB İstatistik Ofisi Eurostat verilerine göre 2019 yılında AB ülkeleri 31 milyon ton çöp ihraç etti. Bunların 11,4 milyon tonunu tek başına Türkiye aldı. İkinci sırada ise 2,9 milyon ton çöp alan Hindistan var. Üçüncü sıradaki İngiltere ise 1,9 milyon ton çöp ithal etti.
ÜÇE KATLANDI
Euronews’te yer alan habere göre yüzdelik dağılıma bakıldığında Türkiye’nin ne kadar büyük bir çöp ithalatçısı olduğu ortaya çıkıyor. Buna göre AB’nin 2019 yılında ithal ettiği çöplerin yüzde 37’si Türkiye’ye gitti. Bu oran Hindistan için yüzde 9, İngiltere için yüzde 6 ve İsviçre ile Norveç için yüzde 5. Bu beş ülkenin dışında kalan diğerlerinin toplamı ise yüzde 38.
13.4 MİLYAR EURO
Türkiye’nin AB’den çöp ithalatı yıllar içinde büyük artış gösterdi. Bu miktar 2019 yılında 2004 yılına göre üçe katlanmış durumda. Eurostat da basın bülteninde “Türkiye: AB’nin çöpünün ana varış merkezi” başlığını kullandı. AB’nin ithal ettiği 31 milyon ton çöpün değeri ise 13,4 milyar euro oldu.
Çöp ihraç eden AB aynı zamanda çöp ithalatçısı konumunda. AB 31 milyon ton çöp ihraç ederken 16,7 milyon ton da çöp aldı. İthal ettiği çöplerin değeri ise 12,8 milyar Euro oldu. 2004 yılında AB’nin çöp ithalat ve ihracatı yaklaşık aynı seviyede iken yıllar için ihracat artarken ithalat düşüş gösterdi.

‘ÜSTE PARA VERİP ÇÖP ALMAYALIM’

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hidayet Vahapoğlu, “Üste para vererek virüs ithal etmeyelim. Geri dönüşüm gerekçesi ile çöpünü ithal ettiğimiz ülkelerin tamamı corona virüsten kırılıyor. Covid-19 salgınının önüne geçilene kadar yurt dışından çöp ithalatı durdurulmalı” dedi. Vahapoğlu bu konuda Sağlık ve Ticaret Bakanlıklarına çağrıda bulundu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top