Avrupa gün yüzü gördü

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 5, 2020 / 02:54

Koronavirüsle mücadelede bazı ülkeler 2. aşamaya geçmeye başladı. Avrupa’da birçok ülkede kısıtlamalar kademeli şekilde kaldırılıyor. İtalya’da 4 milyon kişi işbaşı yaptı. 42 gün sonra sokağa çıkan Yunanistan’da kuaför, çiçekçi ve kitapçılar açıldı. Belçika da tedbirleri gevşetti.

Litvanya’da meydanlar kafeye döndü

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta, koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesiyle bazı işletmelere meydan ve büyük caddelere masa ve sandalye açma izni verilmesi sonrası söz konusu mekanlar “dev açık hava kafelerine” dönüştü.
Vilnius’un merkezinde bulunan dar sokaklar ve sosyal mesafe kurallarına uyum zorunluluğu sebebiyle Belediye Başkanı Remigijus Simasius bazı meydan, cadde ve geniş sokaklara ücretsiz olarak işletmelerin masa ve sandalye koyabileceğini açıkladı. Simasius ekonominin canlandırılması ve istihdamın devam etmesi amacıyla yaz sezonu boyunca söz konusu uygulamanın devam edebileceğini kaydetti.
Uygulamada; müşterilere en az 2 metre mesafeyle konumlandırılan masalara tek tek oturması, ya da grup halinde gelinmişse tek bir masa etrafında oturulmasına izin veriliyor.

İtalya normalleşmeye başladı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Avrupa’da en çok etkilediği İtalya’da salgına yönelik sıkı tedbirler kademeli olarak gevşetilmeye başlandı. 4 milyonu aşkın kişi işbaşı yaptı. Başkent Roma sokaklarındaki yoğunluk dikkati çekti.
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’nin “virüsle birlikte yaşanılacak dönem” olarak tanımladığı 2. aşama dün resmen başladı. Başkent Roma’da çok sayıda kafe ve barın paket servis için açıldığı, pek çok kişinin bisikletiyle ya da spor yapma amacıyla dışarı çıktığı gözlendi. 2. aşamaya göre; izin belgesiyle sokağa çıkılmaya devam edilecek, halk toplu halde olmamak koşuluyla spor yapabilecek. Ayrıca kapalı alanlarda, dükkanlarda ve toplu taşımada maske takma zorunlu olacak.

Yunanistan 42 gün sonra sokakta

Korona salgınını sıkı tedbirlerle kontrol altına almayı başaran komşu Yunanistan’da hayat normale dönmeye başladı. Dün itibariyle ilk olarak kuaför, çiçekçi, kitapçı, elektrikçi ve gözlükçü gibi dükkanlar açıldı.
Yunanistan vatandaşlarının dışarıya çıkmak için geçerli bir gerekçeyi ibraz ettikleri formlar artık gerekli olmayacak. Bu zorunluluğun kalkması sonrası başkent Atina ve diğer büyük şehirlerde trafiğin arttığı gözlemlenirken, başta elektrikçiler olmak üzere birçok dükkanın önünde kuyruklar oluştu. Sosyal mesafe tedbirlerine uyabilmek için randevuyla müşteri alan kuaförlerde de maskeyle hizmet verilmeye başlandı.

Belçİka’da ‘kısmİ normalleşme’

Belçika’da Kovid-19 salgını kapsamında uygulanan “kısmi tecrit” dün itibariyle gevşetildi. Ülkede ilk aşamada; sosyal mesafe kurallarına uyulması kaydıyla bazı iş yerlerinin açılmasına izin verildi, bisiklete binmek ya da en çok üç kişiye kadar grup halinde yürüyüş serbest bırakıldı.
Ülkede 18 Mayıs’ta kademeli olarak okulların yeniden açılması planlanırken, düğün ve cenaze gibi etkinliklerin yapılmasına belirli koşullarda müsaade edilecek. Salgının seyrine göre; 8 Haziran’da restoran, kafe ve mağazaların açılması öngörülüyor. Bununla beraber festivaller ve toplu etkinlikler ise 31 Ağustos’a kadar yasak olacak.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top