Avrupa ikinci dalgaya hazırlanıyor

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 22, 2020 / 23:47

Avrupa ülkeleri, korona salgınında ikinci dalga riskine karşı şimdiden önlem almaya başladı. Bazı ülkeler yoğun bakım uzmanlarının sayısını artırırken, bazılarında emekli doktorlar göreve çağrıldı. Avrupa Yoğun Bakım Derneği’nden Maurizio Cecconi, “Bir sağlık çalışanı ordusuna ihtiyacımız var” dedi ise durumu ciddi olan hastalarla çalışmak için ‘sağlıkçı ordusu’ oluşturulma önerisi gündemde.

Avrupa Yoğun Bakım Derneği’nden (ESICM) Maurizio Cecconi, “Bir sağlık çalışanı ordusuna ihtiyacımız var” dedi. Milano’daki Humanitas Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesi bölümü başkanı Cecconi, “Eğer başka bir büyük dalga gelecekse, İtalya’da doktorları ve hemşireleri konuşlandırmaya hazır olmalıyız. Bu ilk dalgada pek uygulanmadı” dedi.

Bazı ülkelerde, hastanelerde oluşan yoğunluğu önlemek adına tıp öğrencileri görevlendiriliyor. Çoğu ülkede sahra hastanelerinin de inşa edilmesiyle, sağlık sistemi üzerindeki baskı hafifletilmeye çalışılıyor. Ancak bütün bu önlemlere rağmen sorunlar devam ediyor. Örneğin, İtalya Yoğun Bakım Derneği verilerine göre, yoğun bakımda çalışan anestezistlerin, resüsitasyon uzmanlarının ve diğer sağlık görevlilerinin sayısının yüzde 50 oranında artırılması gerekiyor.

SAĞLIKÇILARA YOĞUN BAKIM EĞİTİMİ VERİLİYOR

ESICM başkanı ve Hollanda’daki Utrecht Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yoğun bakım bölümü profesörü olan Jozef Kesecioğlu, Avrupa genelinde cerrahların, kardiyologların, iç hastalıkları uzmanlarının ve diğer bölümlerden hemşirelerin yeniden eğitildiklerini ve gerektiğinde yoğun bakım ünitelerine transfer edildiklerini söyledi. Kesecioğlu, “Onlara çoğunlukla hasta yıkama, tarama kontrolü gibi daha az sorumluluk gerektiren işler veriyoruz” dedi.

‘YENİ DALGAYI BEKLEMEMELİYİZ’

Kesecioğlu, yoğun bakım uzmanlarının ise ventilasyon süreciyle ilgilenmek gibi daha hassas görevleri yapmaya devam ettiğini söyledi. Eğitim sunmak için birçok kişinin arandığını dile getiren Kesicioğlu, “Yeni dalga gelene kadar beklememeliyiz. Düzenli eğitim vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

‘Virüs agresif kaplan gibiydi şimdi vahşi bir kedi gibi’

Salgından en çok etkilenen Avrupa ülkesi olan İtalya’nın önde gelen bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Matteo Bassetti, “Virüs giderek daha az tehlikeli bir şekle bürünüyor. Aşı olmadan da kendi kendine yok olabilir” dedi. San Martino Hastanesi’ndeki Bulaşıcı Hastalıklar Kliniği’nin Başkanı Dr. Matteo Bassetti, İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Sunday Telegraph’a konuştu.

Dr. Bassetti, “Klinik sonuçlar virüsün şiddetle değişiyor. Mart ve Nisan ayının başındaki örüntü tamamen farklıydı. İnsanlar acil servise nefes zorluğu, oksijen ihtiyacı ve zatürre şikayetleriyle geliyordu. Fakat son aylarda bu durum değişti. Mart ve Nisan aylarında agresif bir kaplan gibiydi fakat şimdi vahşi bir kedi gibi oldu. Yaşlı hastalarda bile 80-90 yaşlarındaki hastalardan bahsediyorum, yataklarında oturarak hiç destek almadan nefes alabiliyorlar. Birkaç gün önce olsa bu hastalar yaşamını yitirirdi” ifadesini kullandı.

Açıklamalarında sosyal mesafe kurallarının büyük bir önemi olduğunu söyleyen  Dr. Bassetti, “Virüsün zayıflamasının nedenlerinden biri de sosyal mesafe kuralları sebebiyle virüsün mutasyona uğramasıdır. Bence virüs bağışıklık sisteminin tepkisi ile mutasyona  uğradı ve şimdi daha düşük virüse maruz kalıyoruz. Bunun neden değiştiğini daha iyi araştırmalıyız” yorumunu yaptı.

Aşıya gerek kalmadan virüsün ortadan kalkabileceğini dile getiren Dr. Bassetti, “Virüs, aşı olmaksızın ortadan kalkabilir. Giderek daha da az insanda corona virüsü tespit ediliyor ve en sonunda virüs kendi kendine ortadan kalkabilir” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top