Avrupa kabusu yaşıyor

Avrupa kabusu yaşıyor
Türkiye’de vakalarda artış sürerken, dünyada da benzer bir durum yaşanıyor. ‘Bidebunudinle’ yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtlayan gazeteciler İtalya, Fransa ve Almanya’daki son durumu aktardı.İtalya’da son...

Türkiye’de vakalarda artış sürerken, dünyada da benzer bir durum yaşanıyor. ‘Bidebunudinle’ yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtlayan gazeteciler İtalya, Fransa ve Almanya’daki son durumu aktardı.
İtalya’da son iki haftada koronavirüs varyantlarının yaygınlaşmasıyla yeni önlemler alındığını söyleyen gazeteci Murat Çınar, “3.dalgayı mı yaşıyoruz hala belli değil ama günlük 20-30 bin arası vaka, 200 civarı vefat yaşanıyor” dedi. Ocak-Şubat aylarında 100 bin kişide pozitiflik oranının 1-2 arasında olduğunu belirten Çınar, “Şu an 7’lere varmış durumda. Alarm seviyesi yüzde 40’a vardı. Kırmızı, turuncu ve beyaz renkleriyle sınıflandırma var. Beyaz olan tek eyalet Sardinya Adası, buraya girişlerde test zorunlu. İtalya’nın çoğunluğu kırmızı” ifadelerini kullandı. Çınar’ın verdiği bilgiye göre, 60 milyon nüfuslu İtalya’da günlük 300 bin test yapılıyor ve birçok eyalette yoğun bakımlarda doluluk yaşanıyor.
Fransa’nın önlemler konusunda karar eşiğinde olduğunu aktaran gazeteci Arzu Çakır Morin, “Perşembe gününe kadar düşünülecek. Günlük 30 bin vaka, hastanelerde kaydedilen can kaybı 200-400 arasında. Aşı kampanyası yavaş ilerliyor, sağlıkçıların bir kısmı henüz aşılanmadı” diye konuştu. Morin, Fransa’da 2 yıldır okulların açık tutulduğunu da anımsattı.
Almanya’da da aşılamanın çok yavaş gittiğini aktaran Pencere Pazar yazarı Aslı Kotaman, “85 milyonluk ülkede 3 milyon aşılandı. Hem az aşı satın alındığı haberleri var hem de prosedür çok fazla. Aşı karşıtı çok fazla olduğu haberleri var. Ayrıca aşı randevusu olup gitmeyenlerin aşıları çöp oluyor” ifadelerini kullandı. 22 Mart’ta önlemlerin sıkılaştırılması için bir toplantı olabileceğini aktaran Kotaman, “Günlük vaka 30 bin civarında ve yoğun bakımlarda yüzde 80 civarında doluluk var” dedi.