Avrupa kapanıyor, yasaklar geri geliyor

Avrupa kapanıyor, yasaklar geri geliyor
Koronavirüste ciddi vaka ve ölümlerin yaşandığı Avrupa’da, ülkeler salgını kontrol altına almak için adımlar atmaya başladı. Yeniden tedbirleri sıkılaştırdı. Almanya, Fransa, İsviçre, Çekya bu ülkeler arasında.Almanya’da...

Koronavirüste ciddi vaka ve ölümlerin yaşandığı Avrupa’da, ülkeler salgını kontrol altına almak için adımlar atmaya başladı. Yeniden tedbirleri sıkılaştırdı. Almanya, Fransa, İsviçre, Çekya bu ülkeler arasında.

Almanya’da son bir hafta içinde koronavirüs günlük vaka sayısının 10 bini aşması üzerine sosyal hayatı büyük ölçüde kısıtlayacak kararlar alındı. Alınan kararlar uyarınca, başta restoranlar olmak üzere gastronomi alanındaki işletmeler 2 Kasım’dan ay sonuna kadar kapalı kalacak, eğlence ve boş zamanı değerlendirme amaçlı etkinlikler de gelecek haftadan itibaren Kasım sonuna kadar ülke çapında yasaklanacak. Okullar ve kreşler ise kapatılmayacak.
MERKEL: YOĞUN BAKIMLARI BEKLERSEK GEÇ KALIRIZ
Ülke genelinde geniş kapsamlı kısıtlamaları savunan Başbakan Angela Merkel, parlamentoda yaptığı konuşmada halktan sorumlu davranmasını istedi. Merkel, “Eğer yoğun bakımların dolmasını beklersek, çok geç kalırız” diye konuştu.
FRANSA ALIŞVERİŞ DIŞINDA EVDEN ÇIKMAYACAK
Avrupa’da ciddi kapanma önlemleri uygulayan Fransa’da da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açıkladığı tedbirler uyarınca, temel ihtiyaç amaçlı alışveriş ve doktor ziyaretleri dışında herkes evde kalacak, ayrıca mümkünse evden çalışılacak. Restoranlar, barlar ve alışveriş merkezlerinin büyük bir bölümü de kapanacak. Mart ayında uygulanan kısıtlamalardan farklı olarak Fransa’da bu kez ilk ve orta dereceli okullar açık kalacak. Kısıtlamaların ilk etapta 1 Aralık’a kadar geçerli olması planlanıyor. Fransa’da günlük vaka sayısı son günlerde 30 bin ile 50 bin arasında seyrediyor.
İTALYA’DA ETKİNLİK SALONLARI KAPATILDI
Çarşamba akşamı açıklanan verilere göre son bir gün içindeki vaka sayısının 25 bine ulaştığı İtalya’da ise pazartesi gününden bu yana kısıtlamalar sıkılaştırıldı. Restoran ve barların saat 18.00’den sonra kapatılması gerekiyor. Sinema ve tiyatro ile spor salonları, yüzme havuzları ve kayak tesisleri ise tamamen kapatıldı.

İSVİÇRE’DE 50 KİŞİ SINIRI
İsviçre’de perşembe gününden itibaren sosyal hayata kısıtlamalar getirildi. Hükümet tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, bar ve restoranların saat 23.00’te kapatılması gerekiyor. 50’den fazla kişinin katıldığı etkinlikler ile 15’den fazla kişinin katıldığı spor faaliyetlerine de izin verilmeyecek.
ÇEKYA’DA GECE SOKAĞA ÇIKMAK YASAK
Son bir gün içinde yaklaşık 13 bin vakanın kaydedildiği Çekya da, gece sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Çarşamba gecesi yürürlüğe giren yasağa göre, saat 21.00 ile saat 04.59 arasında halk sokağa çıkamayacak.
SLOVAKYA’DA KİTLESEL TEST
Slovakya’da ülke genelinde geçerli olan sokağa çıkma kısıtlamalarını 8 Kasım’a kadar uzatıldı. İnsanların sadece çok zorunlu hallerde sokağa çıkmasına izin veriliyor. Ülkede, hafta sonundan itibaren yaşı 10 ile 65 arasında olan herkese kitlesel koronavirüs testleri yapılması planlanıyor.