Avrupa Merkez Bankası tarihinin en yüksek faiz artışını yaptı

Avrupa Merkez Bankası tarihinin en yüksek faiz artışını yaptı
Türkiye’nin aksine ABD ve Avrupa ülkeleri yükselen enflasyonla mücadele için faiz artırıyor. Avrupa Merkez Bankası da faizlerde sert bir hamle yaparak 75 baz puan artırdı. Böylece, banka 1999’da Avrupa ortak para biriminin kullanılmasından...

Türkiye’nin aksine ABD ve Avrupa ülkeleri yükselen enflasyonla mücadele için faiz artırıyor. Avrupa Merkez Bankası da faizlerde sert bir hamle yaparak 75 baz puan artırdı. Böylece, banka 1999’da Avrupa ortak para biriminin kullanılmasından bu yana en yüksek faiz artışına gitmiş oldu.

Banka ana refinansman oranı, marjinal borç verme imkanı ve mevduat faizinde 75’er baz puanlık artış yaptı. Artış kararıyla ana refinansman oranı yüzde 1,25; marjinal borç verme imkanı yüzde 1,50 ve mevduat faizi yüzde 0,75 seviyesine çıktı.

DAHA DA YÜKSELEBİLİR
Bankanın karar metninde faizlerin daha da yükselmesinin beklendiği belirtildi. AMB metinde enflasyonla ilgili olarak “Enflasyon çok yüksek olmaya devam ediyor ve uzun bir dönem için hedefin üzerinde kalmaya devam etmesi büyük olasılık” değerlendirmelerine yer verdi.

AMB’nin açıklamasında, faizlerde enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine geri dönmesini sağlayacak seviyelere doğru önden yüklemeli adımlar atıldığı belirtildi.
ECB’nin ekonomide resesyon beklentisine rağmen, faiz oranlarını 2011’den beri en yüksek seviyeye çıkarması dikkati çekti.

ECB, aldığı yüksek faiz artırımı kararıyla, Euro Bölgesi’nde ağustosta yüzde 9,1’e yükselen enflasyonun daha da artmasına tepki vermiş oldu. Türkiye’de resmi enflasyon bile yüzde 80’i geçti.