Avrupa satrancının kalbi Türkiye’de atıyor

Avrupa satrancının kalbi Türkiye’de atıyor
2022 Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası, pandemi nedeniyle verilen 3 yıl aranın ardından Türkiye Satranç Federasyonu’nun (TSF) ev sahipliğinde Antalya’da başladı. Turnuvada, 46 ülkeden 1000’in üzerinde başarılı sporcu...

2022 Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası, pandemi nedeniyle verilen 3 yıl aranın ardından Türkiye Satranç Federasyonu’nun (TSF) ev sahipliğinde Antalya’da başladı. Turnuvada, 46 ülkeden 1000’in üzerinde başarılı sporcu mücadele ediyor. Türkiye’nin 196 sporcu ile katıldığı şampiyonada Rusya’dan 77, Polonya’dan 49, Azerbaycan’dan 40, Fransa’dan 37, Ukrayna’dan 34, Belçika’dan 33, Romanya ve Ermenistan’dan 31 sporcu madalya için yarışıyor.

Avrupa’nın en iyilerinin kıyasıya rekabetine sahne olacak şampiyonada ana sponsoru Türkiye İş Bankası olan TSF, 2 bini aşkın kişiye ev sahipliği yapıyor. 8-18 yaş aralığında 6 farklı yaş grubunun 9 tur yarışacağı şampiyonada, her gruptaki ilk üç dereceye girenlere kupa verilirken, en iyi altı sporcuya da madalya ve sertifika verilecek. İlgili grupların kazananları Avrupa U8, U10, U12, U14, U16 ve U18 açık ve kızlar şampiyonu olacak. Şampiyonanın açılışına TSF Başkanı Gülkız Tulay ev sahipliğinde Gençlik ve Spor Bakanı M. Muharrem Kasapoğlu, ana sponsor Türkiye İş Bankası’nı temsilen Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen ve çok sayıda sporcu ile davetliler katıldı.


“TÜRKİYE SATRANÇTA ULUSLARARASI ORGANİZASYONLARIN ADRESİ OLDU”
TSF Başkanı Gülkız Tulay, açılış konuşmasında “Son 10 yılda Türkiye satrançta uluslararası organizasyonların ve şampiyonaların adresi oldu. Organizasyonel başarı ve kalite denildiğine ilk akla gelen ülkeyiz” sözleriyle yaşadıkları gururu anlattı. TSF Başkanı Tulay konuşmasında Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu ile ana sponsor Türkiye İş Bankası’na her zaman verdikleri destekler için teşekkür etti. Başkan Tulay, “Bir teşekkür de kıymetli TSF aileme. Bu yolda pek çok zorluğu ve engeli birlikte aşarak bugünlere geldik” diyerek gece gündüz demeden emek veren TSF çalışanlarına da seslendi.

TSF Başkanı, uluslararası turnuvaların hem sportif başarılara hem ülke ekonomisine hem de bulunduğu bölgenin turizmine artı değer kazandırdığını da hatırlattı.

‘Satrançta örnek ülke olmaya başladık’

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, 2022 Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası’nın yoğun temposu arasında Türkiye İş Bankası ve TSF’nin davetlisi olarak turnuvayı izleyen gazetecilerle de bir araya geldi.

Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Meltem Atılgan, olimpiyat şampiyonu olan milli takım sporcuları ve turnuvaya katılan başarılı satranç sporcuları ile sohbette Başkan Tulay, turnuva hakkında şu bilgileri paylaştı:

AÇILIŞTA ECU BAŞKANI’NDAN ÖVGÜ: BUGÜNE KADAR GÖRDÜĞÜM EN İYİ ORGANİZASYON
“2020 yılında Avrupa Yaş Gurupları Satranç Turnuvası’nı düzenlemek için her şey hazırdı ancak pandemiyle beraber süreç aksadı. Artık her şey normale döndüğü için Avrupa Yaş Grupları Satranç Turnuvası’nı bu yıl organize ettik. 46 ülkeden katılım var. Avrupa Satranç Birliği (ECU) Başkanı Zurab Azmaiparashvili de açılışta söyledi. Buradaki organizasyon ve katılım her anlamda bir rekor. 46 ülkeden 1.000 sporcu katılıyor ama kafileler antrenörler, aileler derken 2 bin 500’ü aşkın bir satranç ailesi olarak buradayız. Ayın 14’ünde kapanış ile bitecek. Kapanışa Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) Başkanı Arkady Dvorkovich gelecek. Avrupa Şampiyonası müthiş güzel başladı, her şey tıkır tıkır işliyor. Hem federasyon olarak hem ülke olarak şahane bir yerdeyiz, müthiş bir örnek olduk organizasyonla. Avrupa Satranç Birliği (ECU) Başkanı Zurab Azmaiparashvili burada. Yıllardır tanırız. Kendisi de büyük usta, yıllardır satranç oynayan biri. Çok öven bir tarzı yoktur, eleştiren gözle bakan bir tarzı vardır. Açılışta çok heyecanlıydı, “Ben böyle bir şey görmedim. Bugüne kadar gördüğüm en iyi organizasyon” dedi.”

OLİMPİYAT ŞAMPİYONLUĞU HEYECANI
TSF Başkanı Tulay, satranç milli takımının olumpiyat şampiyonu olmasını o günkü heyecanla anlattı:
“Azerbaycan Nahcivan’da Olimpiyat Şampiyonası vardı. Milli takım olarak Grand Master (GM-Büyük Usta) Cemil Aghamaliyev antrenörlüğünde olimpiyat şampiyonu oldu çocuklarımız. Her derece önemlidir ama bizim şampiyonluğumuzda dünya çapında ses getiren özellik hiç yenilmeden bütün maçlarını net skorlarla almaları oldu. Satrançta son maça kadar genelde şampiyonluklar belli olmaz, çocuklarımız üstün başarı ile finalden bir gün önce şampiyonluğu ilan etti, dünya satranç kamuoyunda büyük ilgi gördü. Çok önemliydi.”

Başkan Gülkız Tulay daha sonra olimpiyat şampiyonu olarak tarih yazan takımı tanıttı:
“Hasan Hüseyin Çelik, Taha Özkan, Eray Kılıç, Gülenay Aydın ve Hatice Aslı Muştu da bu takımın değerli oyuncuları. Son zamanlarda kadın satranççılarımızın başarılarındaki artış, kadınların satrançtaki yerine ne kadar önem verdiğimizi, ailelerin ne kadar desteklediğini de gösteriyor. Bu açıdan da sporcularımızın ayrı bir yeri var.”

Sohbete TSF Başkan vekili Aşkın Keleş, Asbaşkan Ömer Asım Ötegen ve Genel Sekreter Sedat Fırat da katıldı.

‘Yağız Kaan’ın IM unvanı, dünya şampiyonluğu kadar önemli’

TSF Başkanı Gülkız Tulay, 1 Kasım itibarıyla IM – Uluslararası Usta unvanı almaya hak kazanan 11 yaşındaki Yağız Kaan Erdoğmuş’u da hatırlattı. Başkan Tulay, “Yağız Kaan, dünyanın en genç uluslararası ustası oldu. Dünya şampiyonluğu kadar önemli bir başarı” diye anlattı gururla.

“Hedefimiz daha fazla sporcumuza unvan kazandırmak” diyen Tulay, satrancı yaygınlaştırmaya çalıştıkları projelerin müthiş katkısı olduğunu söyledi, Aile Bakanlığı ve İş Bankası işbirliğiyle kurdukları Sevgi ve Çocuk Evleri’ndeki satranç sınıflarını anlattı:
“Yüzde 50’den fazla illerde Aile Bakanlığı ile işbirliği yaparak Sevgi ve Çocuk Evlerinde İş Bankası Satranç sınıfları kurduk. 2013’te başladık ve hâlâ devam ediyor. Bu evlerden yetişen bir çocuğumuz geçen yıl 14 yaş grubunda Türkiye şampiyonu oldu. Meltem (Atılgan) Hanım’la oturuyoruz, ödül törenindeydik. İkimiz de çok duygulandık, ağladık. O çocuğumuz sonra Romanya’ya gitti turnuvaya. Bu projeler müthiş ivme kazandırıyor ve bizi mutlu ediyor.”

Başkan Tulay, cezaevlerinde denetimli serbestlik alanlarında çocuk ve kadınların bulunduğu bölümlere de Türkiye İş Bankası Satranç Sınıfı kurmaya başladıklarını ve birçok hayata dokunmaya devam edeceklerini söyledi.

‘Türkiye İş Bankası olarak yola çıkış amacımız tam da buydu, çok gururluyuz’

Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Meltem Atılgan, satranç başarılarıyla ne kadar gururlandıklarını anlattı, “2005’ten bu yana federasyonumuzla yol arkadaşlığı yapıyoruz” diyerek İş Bankası’nın ana sponsor olmanın ötesinde bir duyguyla bu yolculuğu sürdürdüklerini söyledi:

“2024 bankamızın 100’üncü yılı olacak. Neredeyse 20 senesinde federasyonumuzla beraber yürümüş olacağız. Yola çıkış amacımız da işte burada. Ben gerçekten bu arkadaşlarımızı alkışlamak istiyorum. Gerçekten tam da buydu. Ne kadar satrancı yaygın hale getirebiliriz diye. Satranç stratejik düşünme ve odaklanma anlamında da çok yönlendirici oluyor. Çocuklarımızın hepsi pırıl pırıl ve çok yönlüler. Gelinen nokta bizi çok gururlandırıyor. 1 milyon 200 bini aşan lisanslı sporcu sayısı var. Satrançta ilklere şahitlik ediyoruz sayenizde. Çok gururluyuz. Başkanımız Gülkız Tulay’a da çok teşekkür ediyoruz.”

TSF BAŞKANI TULAY: İŞ BANKASI, SPONSORLUĞUN ÖTESİNDE ARTIK YOL ARKADAŞIMIZ
TSF Başkanı Gülkız Tulay da Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Meltem Atılgan’ın sözleri üzerine şunları söyledi:
“Biz de çok teşekkür ediyoruz. İş Bankası ana sponsorumuz ama biz formel olarak bunu kullanıyoruz. Artık sponsor olarak değil yol arkadaşımız. Biz aldığımız birçok kararda, gelecek hedefinde beraber oturup konuşuyoruz, tartışıyoruz, fikir alışverişinde bulunuyoruz. Sadece maddi alışveriş olarak ele alınmamalı. Her başarıda, çocuklarımızın geldiği noktada en az aileler kadar, en az federasyon kadar İş Bankası’nın tüm yönetimi, tüm ailesi zaten çok büyük gurur duyuyor. Olimpiyat şampiyonluğu bir gün önce haberlere düşer düşmez daha biz bankaya bilgi vermeden Adnan Bali Bey (yönetim kurulu başkanı) beni aradı. Acayip mutlu olduğunu söyledi. 30 bin lisanslı sporcu varken başlamışız, bugün 1 milyon 200 bini aştı. Bunlar çok önemli. Şu an İş Bankası satranç sınıflarının 30 binincisinin hazırlığını yapıyoruz. Bu ne demek hemen her okulda varız demek. Çocuklarımız, saygılı disiplinli ama özgüvenleri de son derece yüksek, hepsi satranç sayesinde.”

‘İlkokulda satranç dersi olmalı, satranç akademileri kurmak istiyoruz’

TSF Başkanı Gülkız Tulay’ın paylaştığı bilgiler, son 10 yılda satrançta kazanılan başarıların tesadüf olmadığını da ortaya koydu. Başkan Tulay, başarıların çok daha ileriye taşınmasının mümkün olduğunu vurgulayarak karşılaştıkları bazı zorlukları da şöyle sıraladı:

SINAV YOĞUN EĞİTİM SİSTEMİ ENGELLİYOR
“Eğitim sisteminin yoğunluğu satrançta birçok şeye engel oluyor. Eğitim sisteminde çok fazla sınav olması bizi de satrançta istediğimiz noktalara getiremiyor. Buna rağmen çocuklarımızın bu başarıları gerçekten takdire şayan. Bazen peş peşe turnuvalara katılmak gerekiyor mesela sporcularımızın gelişimi açısından. Fakat bir süre sonra bakıyoruz okullar izin vermiyor ve çocuklar turnuvalara katılamıyor. Okul kendi açısından devam mecburiyeti var diye bakıyor.

SPORTİF ALANLARA BİRAZ DAHA İZİN OLABİLMELİ
Eğitim sistemi biraz daha bu sportif alanlara fırsat verebilse. Mesela ilkokullarda satranç ders olarak verilse. Milli Eğitim’in satranç gibi bir branşa temelde yer vermeli. Bu çocuklarımızın hepsi anasınıfında ya da ilkokulda başlamış çocuklar. Eğitimde ilk 4’ü kaçırmamak lazım. Şimdi anasınıflarında satrancı daha yaygın hale getirme hedefimiz de var. Dileğimiz Milli Eğitim’in ilkokulda satranç derslerine yer vermesi.

MESLEK LİSELERİNDE SATRANÇ BRANŞI HEDEFİ
İlerisi için bir meslek lisesi gibi satranç branşı da olsun istiyoruz. Yönetim olarak böyle bir hedefimiz var. Satranç akademisi olması lazım aslında. Rusya’da mesela satranç akademileri var. Üniversitelerle görüşme halindeyiz. Akademi olarak bölümler açtırmamız lazım. Çocuklarımız başarılı olduğu için okullarında burslu okuyorlar.”

Disiplin, çalışma çalışma, çalışma: İşte şampiyonlar

Çocuklarımız tarih yazdılar, teşekkür ediyoruz
Milli Takım antrenörü Grand Master (GM-Büyük Usta) Cemil Aghamaliyev: Azerbaycan asıllıyım. Hedefimiz ilk üçte olmaktı. Turnuvada çok iyi takımlarda güzel başarılar elde edince daha iyi olabiliriz dedik. 7’nci tura kadar tüm rakipleri yendik. 8’inci turda Özbekistan’ı da yenince bir tur kala birinciliği garantiledik. Son oynadığımız takım çok güçlü Hindistan takımıydı, onları da 3-1 yendik. Çocuklara da çok teşekkür ediyoruz, tarih yazdılar, büyük başarı elde ettiler, gururluyuz. Satranç Azerbaycan’ın milli sporlarından sayılır. Çok güçlü ekipleri var. Onlarla konuştuğumuzda “Sizi önceden kolay yenebiliyorduk ama artık güçlükle beraber kalabiliyoruz” diyorlar. Türkiye’de satranç çok gelişti. Son başarı da bunun kanıtıdır. Ciddi, programlı çalışma başarı getiriyor. Yetenekli çocuklarımız çok, daha da başarılı olabilir ama eğitim zor burada. Çocuklarımız turnuvaya hazırlanıyor bir taraftan da okul sınavlarına hazırlanıyor. Böyle olmamalı. Yine de elde ettikleri başarı bir mucize. Azerbaycan’da, Rusya’da böyle değil mesela. Sadece satranca konsantre oluyorlar. Yalnızca takım değil, bireyselde de çok büyük başarıları var, Avrupa, dünya şampiyonlukları var.

OKULDA NOT ORTALAMAM 99
Gülenay Aydın (Trabzon doğumlu, Denizli’de yaşıyor, 16 yaşında. Türkiye şampiyonlukları, Avrupa ikincilikleri, milli takım ile olimpiyat şampiyonluğu var): 4 yaşında öğrendim satrancı. Bilgisayardan oyunla başladım. Sonra 7 yaşında bir kulübe yazıldım ve devam ettim. Meslek olarak tam hedefim yok ama lisede dil bölümündeyim. Satranca daha çok çalışmak için dil bölümünü seçtim aslında. Okulda derslerime çalışırken satrancı da beraber yürütebiliyorum. Okulda not ortalamam 99. Satrancın çok katkısı oldu, çok arkadaş edindim yerli ve yabancı. Satrançtan sıkılmıyorum çünkü her maçın kendi ruhu var. Eğlenceli geliyor bana. Okul çok zamanımızı alıyor, satranca daha çok vakit ayırabilsek daha başarılı olabilirdik. Diğer ülkelerde satranç sporcuları satranca daha çok vakit ayırabiliyorlar.

OKULUM ÇOK DESTEK OLUYOR
Hasan Hüseyin Çelik (İstanbul doğumlu, 14 yaşında. Fide Master (FM) unvanına sahip. Bireysel ve milli takım ile olimpiyat şampiyonluğu var. Yunanistan, Fransa turnuvalarında yaş gruplarında en iyi oyuncu oldu): Enka okullarında okuyorum. Okulum çok destekliyor, turnuvalara yolluyor, kaçırdığım dersler için çok yardımcı oluyor. Bu sayede derslerimde de başarılıyım. Satranç ile kolay arkadaşlıklar kuruyorum. Satranç odaklanmaya çok yardımcı oluyor, odaklanmayla da derslerde başarı geliyor. Satranç ile 8 yaşında tanıştım okulda. Sonra çalışmaya devam ettim. Büyük usta (grand master) olmak hedefim.

MESLEK OLARAK SATRANCI SEÇMEK İSTİYORUM
Eray Kılıç (Bulgaristan doğumlu, Eskişehir’de yaşıyor, 15 yaşında. Fide Master (FM) unvanına sahip. Milli takım ile olimpiyat şampiyonluğu, dünya 6’ncılığı, uluslararası turnuvada B kategorisinde şampiyon olan en genç sporcu): Şampiyonluğumuz çok gurur verici, çok önemli bir olay. Milli takım için oynamak bile çok onur verici. İlkokul ikinci sınıfta satranç kursu açılacaktı, benim de ilgimi çekti ve öyle başladım. Ailem satrançta ilerlememi destekliyor. Benim akademik olarak bir hedefim yok. Ben meslek olarak profesyonel satranç oynamayı düşünüyorum, ailem de beni destekliyor. Satranç oynamayan arkadaşlarım, satranççı mı olacaksın aç kalırsın diyorlar ama bence öyle değil. Başarılı olursanız bu işin ekmeğini yersiniz. Satranç dışında müzik ve kitap okumayı severim ama öncelik satrançta her zaman.

VAZGEÇMEDİM, ŞAMPİYON OLDUM
Taha Özkan (İstanbul doğumlu, 15 yaşında. Türkiye, dünya şampiyonlukları, milli takım ile olimpiyat şampiyonluğu var. Fide Master (FM) unvanına sahip): 4 yaşından beri satranç oynuyorum. Robert Kolej öğrencisiyim. Babamla satranç oynayarak başladım. Hep yeniliyordum ama bir gün yendim ve o gün çok mutlu olmuştum. Bilgisayarımla oynayarak devam ettim sonra da ilkokul birinci sınıfta satranç kulübüne yazıldı. İlk turnuvamda 7’de bir kazanmıştım ama o da rakibim gelmediği içindi. Yine de devam ettim oynamaya. 8 yaşımda ilk Türkiye şampiyonasında 114’üncü oldum. Bir sonraki sene birinci oldum çünkü üzerimden stresi atmayı başardım. Daha motive olarak hazırlandım turnuvalara. Aynı sene Avrupa şampiyonu oldum, iki kere daha Türkiye şampiyonu oldum. Maça eğlenmek için çıkıyorum o sayede stresi aştım.

8 YAŞIMDAN BERİ OYNUYORUM
Hatice Aslı Muştu (İstanbul doğumlu, 15 yaşında. Milli takımda olimpiyat şampiyonluğu, Avrupa ikinciliği, Türkiye şampiyonluğu var): Satranca abimde görerek başladım. 8 yaşımdan beri oynuyorum. Olimpiyat şampiyonluğu Türkiye tarihinde bir ilk olduğu için çok mutlu olduk, gurur duyduk.

ÇOK MUTLU OLUYORUM SATRANÇ OYNARKEN
Senem Gül Başsarı (Mersin doğumlu, 10 yaşında. Gürcistan’da 2022 Dünya Alt Yaş Grupları Şampiyonası’nda 1’inciliği paylaşıp averajla 2’nci oldu): Satrançtan başka piyano ile de ilgileniyorum, birçok konser verdim. Satranca anaokulunda başladım, bir satranç kursuna gittim ve ders almaya başladım. Öylece ilerlettim. Çok güzel bir duygu yaşatıyor satranç. Kazanmak da var kaybetmek de. İki sonuçta da güzel tecrübeler ediniyorum. Çok mutlu oluyorum satranç oynarken. Vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorum. Büyük ustaları örnek alıyorum kendime. Onları izleyip maçlarına bakıyorum. Her gün çok çalışmak gerekiyor, günde 3 saat çalışıyorum. Okulumdan kalan zamanlarım satranç ve piyano ile geçiyor. Hedefim grand master (büyük usta) olmak. Bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum.

BU YIL SINAV SENEM, DAHA AZ VAKİT OLUYOR
Bilgesu Şeker (Muğla doğumlu, 17 yaşında. 2021 Türkiye şampiyonu. 2022 Yunanistan’da Avrupa Okullar Şampiyonası 2’ncisi): Bu sene sınav senem olduğu için satranca daha az zaman ayırabiliyorum. Günlük iki saate indirdim çalışmamı. Satrancı çok seviyorum. 4 yaşında kreşteyken başladım satranca. İlgim olduğunu keşfedince ailemle pekiştirdim sonra kurslara başladım, öyle devam etti. Satranç dışında resim yapıyorum. Ailem ve arkadaşlarım çok destekliyor. Sınav senem olduğu için zorlanıyorum ama satranç sayesinde odaklanmayı öğrendiğim için daha planlı çalışabiliyorum. Satranç sayesinde yeni arkadaşlıklar edindim. Derece kazandıkça daha çok çalışmak gerekiyor.

ŞU ANKİ HEDEFİM DAHA İYİ OLMAK
Arda Cankurt (Bursa doğumlu, 11 yaşında. 2021’de Avrupa Şampiyonu oldu, 2022’de Türkiye üçüncüsü): Satranç ile anaokulunda tanıştım. Bir kulübe devam ettim. Sevmeden yapılabilecek bir spor değil. 6 saat sürebiliyor bir maç. Hatalarımdan ders çıkarıyorum, tekrar çalışıyorum, rakiplerime hazırlanırken hamlelerini çalışıyorum, grafik çalışıyorum. Satranç ile yeni arkadaşlar edindim. Şu anki hedefim daha iyi olmak. Büyük ustaları taklit ederek değil kendi tarzımı bularak ilerlemek istiyorum.