Avrupa ve Rusya’nın gaz kavgası

Avrupa ve Rusya’nın gaz kavgası
Rus enerji şirketi Gazprom, ödemeleri ruble cinsinden yapmayı reddetmelerinin ardından Polonya ve Bulgaristan’a doğal gaz akışını kesti. İki ülke, kararın sözleşmelere aykırı olduğunu açıkladı. Avrupa Komisyonu kararı...

Rus enerji şirketi Gazprom, ödemeleri ruble cinsinden yapmayı reddetmelerinin ardından Polonya ve Bulgaristan’a doğal gaz akışını kesti. İki ülke, kararın sözleşmelere aykırı olduğunu açıkladı. Avrupa Komisyonu kararı “şantaj aracı” olarak nitelendirdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Polonya ve Bulgaristan’daki enerji dağıtım şirketleri, Rus gazının kesileceğine dair önceden kendilerine resmi bildirim yapılmadığını söyledi. Bulgaristan Enerji Bakanı Alexander Nikolov dün sabah ülkenin halihazırda nisan ayı gaz teslimatının tüm ödemesini yaptığını söyledi ve Gazprom’u kontratı ihlal etmekle suçladı.

“Şu anda, devam eden savaşta doğal gaz daha çok bir siyasi ve ekonomik silah olarak kullanılıyor” diyen Nikolov, Bulgaristan’ın, AB’nin Rusya’nın doğal gaz ödemelerinin ruble ile yapılması isteğini yerine getirmeme konusundaki konumunu takip ettiğini belirtti.

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov da Gazprom’un hareketini “devam eden sözleşmenin ihlali” olarak değerlendirdi; sınır komşuları Yunanistan ile görüştüklerini ve iki ülkenin enerji güvenliği konusunda birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Rusya’nın bu hareketinin ardından gözler diğer büyük enerji sağlayıcılarına çevrildi. Avrupa’nın kilit gaz tedarikçilerinden Norveç’in en büyük gaz ve petrol üreticilerinden Vaar Enerji, şu anda üretebileceği en yüksek doğal gazı ürettiğini ve kısa vadede bunu artıramayacaklarını açıkladı. Norveç 2020 yılında Avrupa’ya Rusya’dan sonra en çok gaz tedarik eden ülkeydi.

AB: KARAR, ŞANTAJ ARACI
Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu da Rusya’ya tepki gösterdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “haksız ve kabul edilemez” olarak değerlendirdiği Rusya’nın doğal gazı kesme kararının “şantaj aracı” olduğunu söyledi. Ursula von der Leyen, “Rusya, gaz tedarikçisi olarak güvenilmez bir ülke” dedi.

Von der Leyen, AB’nin Rusya’ya karşı planları olduğunu, Avrupa Komisyonu’nun alternatif gaz tedariki ve en iyi depolama seviyelerini sağlama konusunda üye ülkelerle yakın ilişkiyi sürdürdüğünü söyledi.

Von der Leyen ayrıca alternatif gaz akışı için uluslararası ortaklarla da çalışmaların süreceğini ve hem Avrupa hem de dünya liderleriyle çalışmaya devam edeceğini belirtti.

TÜKETİMDE KISITLAMA YOK
Gaz arzının yüzde 90’ından fazlası için Gazprom’a bağlı olan Bulgaristan, alternatif kaynaklar bulmak için adımlar attığını ancak şu anda gaz tüketiminde herhangi bir kısıtlamaya gerek olmadığını söyledi. Polonya, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminali de dahil olmak üzere alternatif tedarik kaynaklarına da sahip. Polonya’nın Litvanya’daki LNG terminalinden gaza erişmesini sağlayacak yeni bir gaz boru hattı bağlantısı da 1 Mayıs’ta açılacak. “Baltık Hattı” olarak bilinen ve Norveç’ten gaz taşıyan yeni bir boru hattı da ekim ayında hizmete giriyor.