Avrupa’da asgari ücretin alım gücü bizim fersah fersah üzerimizde

Avrupa’da asgari ücretin alım gücü bizim fersah fersah üzerimizde
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba bazı AB ülkelerindeki asgari ücretlinin alım gücü ile Türkiye’de ki asgari ücretlinin alım gücünü kıyasladı. Ağbaba “Avrupa asgari ücretlinin bazı temel besin maddelerinde alım...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba bazı AB ülkelerindeki asgari ücretlinin alım gücü ile Türkiye’de ki asgari ücretlinin alım gücünü kıyasladı. Ağbaba “Avrupa asgari ücretlinin bazı temel besin maddelerinde alım gücü bizim asgari ücretlimizin fersah fersah üstünde’’ dedi.

Ağbaba, “Avrupa’daki asgari ücretin alım gücü, ülkemizdeki asgari ücretlinin alım gücüne fark attı. AKP Genel Başkanına göre Avrupa’da raflar boş. İnsanlar alış veriş yapamıyor. İktidarın algısına kalsa Avrupa’da çalışanlar acından ölüyor. Ama ne gariptir ki Avrupa ülkelerindeki alım gücüyle kendi ülkemizdeki alım gücünü kıyaslamak işlerine gelmiyor” ifadelerini kullandı.

Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Almanya’da 1811 Euro asgari ücretle 8 bin 231 adet yumurta, 1.146 kg pirinç, 1.509 kg patates alınabilirken, Türkiye’de asgari ücretle sadece 2617 adet yumurta, 161 kg pirinç ve 550 kilogram patates alınabiliyor. Almanya’da bir asgari ücretli bizim asgari ücretlimize göre en az 30 kg. daha fazla et alabilirken, Belçika’daki asgari ücretli bizim asgari ücretimize göre 110 kg daha fazla et alabiliyor. İktidara göre ne hikmetse Avrupalılar acından ölüyor bizde ise her şey güllük gülistanlık, açlık sınırının ortalama 2 bin TL altında kalan asgari ücretlimiz bolluk içinde yaşıyor.”

ENFLASYON AVRUPA’NIN 7, RUSYA’NIN 6 KATI
Türkiye’deki gıda enflasyonu ile Avrupa ülkelerini karşılaştıran Veli Ağbaba, “Gıda enflasyonumuz Avrupa bölgesinin gıda enflasyonunda 7.17 kat daha fazla. Türkiye’de gıda enflasyonundaki yıllık artış son TÜİK verilerine göre 99.05. Yani Türkiye’de gıda enflasyonunda yaşanan artış son bir yılda üç haneye dayanmış durumda. Avrupa bölgesinde yıllık gıda enflasyonu artışı ise son olarak yüzde 13.8 olarak hesaplandı. Savaştaki Rusya’dan 6.8 kat, Ukrayna’dan ise 3.2 kat daha fazla enflasyona sahipken, tüm dünya bizim ekonomi modelimizi takdir ediyor yalanlarına da kimsenin inanmasını beklemesin” diye konuştu.