Avrupa’da aşırı sağ tedirginliği

Avrupa’da aşırı sağ tedirginliği
İtalya’da önceki gün yapılan seçimlerden, Avrupa ülkelerini tedirgin eden sonuç çıktı. İtalya’nın aşırı sağ güçleri, sandıkta zafer elde etti. “Mussolini’nin mirasçısı” olarak nitelendirilen aşırı sağcı lider...

İtalya’da önceki gün yapılan seçimlerden, Avrupa ülkelerini tedirgin eden sonuç çıktı. İtalya’nın aşırı sağ güçleri, sandıkta zafer elde etti. “Mussolini’nin mirasçısı” olarak nitelendirilen aşırı sağcı lider Giorgia Meloni, “İtalya’da tarih yazdık” diyerek zaferini ilan etti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, 45 yaşındaki Meloni’nin, İtalya’da 2. Dünya Savaşı sırasında faşizmin alt edilmesi ve cumhuriyetin kurulmasından bu yana ilk aşırı
sağcı başbakan olması bekleniyor.

Meloni’nin, aralarında Matteo Salvini’nin aşırı sağcı Lig ve eski Başbakan Berlusconi’nin Haydi İtalya Partisi’nin de bulunduğu sağcı ittifakının, hem Senato hem de Parlamento’yu kontrol etmesi bekleniyor.

Merkez soldaki Demokratik Parti ise yüzde -21 arası oy oranıyla ülkenin en büyük ikinci partisi olsa da sol partilerin güçlü bir seçim ittifakı kurmayı başaramaması nedeniyle iktidar şansı düşük görünüyor.


KÖKLERİNİ, MUSSOLİNİ’DEN ALAN HAREKET
Meloni son günlerde, Ukrayna yanlısı açıklamaları ve AB karşıtı söylemini hafifleterek imajını yumuşatmaya çalışsa da köklerini Benito Mussolini’nin faşistlerinden alan bir hareketten doğan bir partiye liderlik ediyor.

Sonuçların ortaya çıkmaya başlamasının ardından Giorgia Meloni gece saatlerinde zaferini ilan etti. Meloni sosyal medyadaki mesajında ‘’Bugün tarih yazdık’’ dedi. Meloni gece yaptığı konuşmasında da ‘’İtalyanlardan gelen işaret, İtalya’nın Kardeşleri yönetiminde bir merkez-sağ hükümet oldu. İtalya bizi seçti ve ona asla ihanet etmeyeceğiz’’ dedi.

İtalya’nın Kardeşleri liderliğindeki sağ koalisyon kendisini ‘’merkez-sağ’’ olarak tanımlıyor. Ancak Meloni’nin siyasete neo-faşist örgütlerde girmiş olması, ardından da bu hareketlerin mirasçısı izlenimi çizmesi ve partisindeki bazı unsurlar nedeniyle karşıtları kendisine ‘’post-faşist’’ gibi yakıştırmalar yapıyor.

İtalya’da aşırı sağ liderliğinde bir hükümet kurulması ihtimali Avrupa Birliği tarafından da yakından izleniyor. Meloni AB’de Polonya, Macaristan ve İspanya’daki aşırı sağcı Vox hareketine yakınlığıyla biliniyor.

AB’nin kurucu üyelerinden ve en büyük 3. ekonomisi olan İtalya’nın Meloni başbakanlığında eksen kayması yaşaması ve birlik içindeki dengeleri değiştirmesi ihtimali nedeniyle de dünkü seçimler yakından izleniyordu.

Giorgia Meloni gece yaptığı konuşmasında bu endişelere cevap niteliğinde sözler de kullandı. Meloni, ‘’Şimdi sorumluluk zamanı’’ dedi. Meloni, cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini kendisine verirse ‘’ülkeyi herkes için yöneteceklerini’’ söyledi, ‘’Halkı bölen değil birleştiren unsurları yücelteceğiz’’ ifadesini kullandı.

İtalya’da genel seçimlerde doğrudan başbakan adayları yarışmasa da seçimi kazanan ittifakın liderinin hükümeti kurmakla görevlendirilmesi öngörülüyor. Hükümeti kurma görevini verme yetkisi cumhurbaşkanına ait ve sürecin haftalar sürebileceği belirtiliyor.