‘Avrupa’da vatandaşlarına en ucuz doğalgaz sağlayan 3. ülkeyiz’

‘Avrupa’da vatandaşlarına en ucuz doğalgaz sağlayan 3. ülkeyiz’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. Dönmez, “Ekim ayı itibarıyla birim enerji...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. Dönmez, “Ekim ayı itibarıyla birim enerji başına Avrupa ülkeleri arasında vatandaşlarına en ucuz doğalgaz sağlayan üçüncü ülke iken elektrikte dördüncü ülke konumundayız” dedi.

Fatih Dönmez, “Ekim sonu itibarıyla elektrik enerjisi kurulu gücümüz 103.276 MW’a ulaştı. 2022 Ekim sonu itibarıyla elektrik üretim tesisi 11.276’ya ulaşmıştır. 2022 yılının ilk dokuz ayında toplam elektrik üretimimizin yaklaşık yüzde 44’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından, yüzde 32’si kömürden, yüzde 22’si doğalgazdan sağlanmış olup yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 60 olarak gerçekleşmiştir” dedi.

Enerji Bakanı, “Kullandığımız doğalgazın yüzde 99’u, petrolün ise yüzde 92’si ithal edilmektedir. Bu nedenle dünyada gerçekleşen ve makul gerekçeler ile açıklanamayan yüksek enerji fiyatları ister istemez ülkemizi de etkilemektedir” bilgisini verdi.