Avrupa’dan Dokunulabilir Engelsiz Müze’ye ödül

Son Güncellenme Tarihi: Mart 9, 2023 / 13:28

İzmir’de yaşayan Türk seramik sanatçısı Nuray Erden tarafından hayata geçirilen ve görme engelli bireylerin sanat eserlerine erişimini sağlamayı hedefleyen Dokunulabilir Engelsiz Modern Sanat Müzesi projesi, Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından ödüle layık görüldü. Erden, İzmir Karşıyaka’da açtığı ve dokunulabilir eserler sergilenen müze sayesinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısı ile AP’nin Avrupa Uluslararası Kadınların Liderliği Ödülü’nü alan 9 kadından birisi olma onurunu yaşadı.

İzmir’de yaşayan seramik sanatçısı Nuray Erden, üç yıl önce görme engelli bireylerin sanat eserlerine erişimini sağlamak amacıyla yaptığı çalışmalar kapsamında Karşıyaka ilçesinde Dokunulabilir Engelsiz Modern Sanat Müzesi’ni hizmete açtı. Yerel yönetim ve engelliler yararına faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla açılan müzenin ünü kısa sürede İzmir sınırlarını aşarak, önce Türkiye geneline ardından da Avrupa ve dünyaya yayıldı. Ülkede tek ve Avrupa’da sınırlı sayıda örneği bulunan ve bugüne dek on binlerce engelli bireyi ağırlayan, yurt dışından Türkiye’ye gelen engellilerin ziyaret ettiği ve takdirle karşılanan müze projesi AP tarafından ödüle layık görüldü. Erden, AP’ye bağlı kuruluş European International Leadership Women Awards Forum tarafından yapılan değerlendirmede 2023 yılında başarılı 9 kadından biri seçilerek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Brüksel’den Türkiye’ye ödülle döndü.



Avrupa Birliği Hessen Eyalet Temsilciliği’nde yapılan ödül töreninde Erden’e ödülü Avrupa Parlamentosu üyelerinden Miriam Lexmann tarafından takdim edildi. Erden törende yaptığı konuşmada ödülünü atölyedeki çalışma arkadaşları, projenin destekçisi İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye ve depremzede yurttaşlar adına aldığını açıkladı. Tören açılışında ayrıca Kahramanmaraş depreminde yaşamını yitiren yurttaşlar adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Sanatçı Erden aldığı ödülden ötürü gurur duyduğunu belirterek, dünyaya örnek olan projesi hakkında şunları ifade etti: “Karşıyaka Örnekköy’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla kurduğumuz bu müze sayesinde görmeyen gözlere umut olduk ve engelli bireylerin sanat eserlerine ulaşmasını sağladık. Yaptığımız özel üretim tablolar ve eserler, hissedilebilir yüzeyler sayesinde engelli ziyaretçiler tarafından incelenebiliyor. İzmir’de ve Türkiye’de böyle bir tesis yoktu. Hatta Avrupa’da ve dünyadaki sınırlı sayıda müzelerden olduğu için yurt dışından da buraya ziyarete gelenler oldu. Yıllar süren çabalarımız sonucunda kurduğumuz bu müze ile ödüle layık görüldüm ve ülkem adına gurur duyuyorum. İnanıyorum ki bundan sonra bu çalışmalarımızın kapsamını genişleterek daha fazla engelli bireye ulaşacağız.”

Scroll to Top