Avrupa’lı bakanlar yaptırımları görüştü

Avrupa’lı bakanlar yaptırımları görüştü
Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları bugünkü toplantılarında Türkiye’ye yönelik yaptırımları ve bunların yasal zeminini tartıştı.Toplantının ardından konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Türkiye’nin...

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları bugünkü toplantılarında Türkiye’ye yönelik yaptırımları ve bunların yasal zeminini tartıştı.
Toplantının ardından konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Türkiye’nin geri adım atmaması durumunda “Türkiye’ye bir yanıt verilmesi konusunda net bir mesaj verildi” ifadelerini kullandı.
Dendias “Türkiye diyalog isteğini somut olarak göstermeli” dedi ve diyalogun başladıktan sonra devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Dendias, Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine devam ettiği sürece resmi müzakerenin imkansız olduğunu söyledi.
Toplantı öncesi konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas “Son aylarda Türkiye ile bir diyalog kurabilmek için çok çalıştık. Fakat çok fazla provokasyon oldu ve Türkiye’nin Yunanistan ve Kıbrıs ile yaşadığı gerilimler doğrudan görüşmeleri engelledi” dedi.
Maas “Bu yüzden bunun sonuçlarının neler olabileceğini konuşacağız ve görüşümüzü liderler zirvesine ileteceğiz” ifadelerini kullandı.
Bakanların görüşü yaptırım uygulanması yönünde olursa Perşembe günkü AB liderler zirvesinde bu konu tekrar gündeme gelecek ve nihai kararı AB liderleri alacak.
Türkiye’ye yönelik yaptırımların anahtarı ise AB Konseyi’ne altı aylığına başkanlık yapan Almanya’nın elinde.

TÜRKİYE’NİN UZATTIĞI ELİ HAVADA BIRAKMAYIN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Avrupa Birliği, içine düştüğü stratejik körlükten bir an önce kurtulmalı, Rum Kesimi ve Yunanistan tarafından Doğu Akdeniz’de bir ‘koçbaşı’ gibi kullanılmasına müsaade etmemelidir” dedi.
Erdoğan, “Doğu Akdeniz’e kıyıdaş tüm bölge ülkelerinin ve Kıbrıs Türklerinin de yer alacağı bir konferans düzenlenmesi önerimiz halen masada duruyor. Muhataplarımızdan, Türkiye’nin uzattığı bu eli havada bırakmamalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

BİR ZENGİNLİK VARSA PAYLAŞALIM

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uluslararası Üniversiteler Konseyi ve Akdeniz Üniversitesi tarafından Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Doğu Akdeniz Çalıştayı’nda konuştu.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin tüm çağrılarının Doğu Akdeniz’deki tüm zenginliklerin herkes tarafından hakça paylaşılması, bölgenin bir barış, istikrar ve refah bölgesi olmasını sağlamak için olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Bir zenginlik varsa paylaşalım. Sorunları diplomasiyle siyasi yöntemlerle çözelim” dedi.