Avrupa’nın 4 lideri savaş ülkesinde

Avrupa’nın 4 lideri savaş ülkesinde
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, Ukrayna’ya gitti.Sabah saatlerinde başkent Kiev’e ulaşan Scholz, Macron, Draghi...

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, Ukrayna’ya gitti.

Sabah saatlerinde başkent Kiev’e ulaşan Scholz, Macron, Draghi ile Iohannis, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın ilk günlerinde saldırılara uğrayan Kiev bölgesinde yer alan Irpin’deki yıkımı yerinde gördü. Avrupalı liderlere, ziyaret esnasında Ukrayna Topluluk ve Bölge Geliştirme Bakanı Oleksiy Çernışov eşlik etti.

Almanya Başbakanı Scholz, Irpin ve Bucha’nın, Rus savaşının akıl almaz gaddarlığının sembolü haline geldiğini belirtti. Scholz, “Rusya, insan hayatını hiçe sayarak
büyük bir gaddarlıkla sürdürdüğü bir savaş neticesinde savaşla alakası olmayan ve hiçbir askeri unsurun bulunmadığı bir bölgeyi ağır silahlar kullanarak harabe çevirdi ve insanları öldürdü. Bu kabul edilebilir bir durum. Rus saldırganlığını ve yaşattığı vahşeti kınıyoruz” açıklamasında bulundu.

Ziyaretin ardından 4 lider, Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile bir araya geldi. Zelenski, ziyarete ilişkin, “Önemli toplantılar. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’i Kiev’de görmekten memnuniyet duyuyorum” paylaşımını yaptı.

MOSKOVA’NIN TEPKİSİ GECİKMEDİ
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Kiev ziyaretine ilişkin olarak Avrupalı liderlere “mevcut duruma gerçekçi yaklaşması” çağrısında bulundu. Peskov, liderlerden, yalnızca Ukrayna’ya silah sevkiyatına odaklanmamalarını istedi. Peskov, “Bu üç ülkenin liderleri ve Romanya cumhurbaşkanının, Ukrayna’yı silah pompalayarak desteklemeye odaklanmayacağını umuyorum” dedi. Kremlin sözcüsü, bunun “faydasız olacağı ve ülkeye daha zarar vereceğini” savundu.