Avrupa’ya iltica başvurularında Türkiye 3. sırada

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 28, 2022 / 12:51

Avrupa Birliği İltica Ajansı (EUAA), Avrupa’ya iltica başvurularının rekor sayılara ulaştığını duyurdu. EUAA’nın verilerine göre, sığınmacıların çoğu Suriye, Afganistan ve Türkiye›den geliyor.

EUAA Direktörü Nina Gregori, Alman Funke Medya Grubu’na bağlı gazetelere önceki gün yaptığı açıklamada Avrupa Birliği’ndeki (AB) sığınmacı sayısının artmasını beklediklerini kaydetti.

DW Türkçe’nin haberine göre, istikrarsızlık ve güvenlik tehdidinin günümüz dünyasının özellikleri olduğunu söyleyen Gregori “Ne yazık ki bu geçici bir durum değil” dedi.

2021 ve 2022’deki jeopolitik gelişmelerin uluslararası koruma ihtiyacı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğunu belirten EUAA Başkanı, bunun Avrupa Birliği ülkelerine kaçışın artmasına yol açtığını söyledi.

EN ÇOK BAŞVURU SURİYE, AFGANİSTAN VE TÜRKİYE’DEN
Bu yıl ekim ayına kadar yaklaşık 790 bin sığınma başvurusu yapıldığını belirten Gregori, bunun geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 54’lük bir artış anlamına geldiğine dikkat çekti. Gregori, söz konusu rakamın 2015 ve 2016 yıllarının altında kaldığını da vurguladı.

Avrupa İltica Ajansı’nın verilerine göre sığınmacıların çoğu Suriye, Afganistan ve Türkiye’den geliyor.

UKRAYNALILAR GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜNDE
Savaş nedeniyle AB’ye gelen Ukraynalıların ise uzun bir iltica prosedüründen geçmeleri gerekmiyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından kısa bir süre sonra Avrupa’ya gelen Ukraynalılara geçici koruma statüsü verildi. 4 milyon 700 bin kişinin bu bağlamda başvuru yaptığını kaydeden Gregori, Geçici Koruma Yönergesi’nin Avrupa’nın ulusal sığınma sistemlerinin çöküşünü engellediğine dikkat çekti. Gregori, bununla birlikte, yapılan milyonlarca kayıt nedeniyle sistemlerin “ciddi baskı altında” olduğunu vurguladı. Gregori, planlanan AB iltica ve göç reformu konusunda ilerleme kaydedilmesi çağrısında da bulundu.

Gregori, Avrupa Birliği’nden yapılan ve 2024’teki Avrupa seçimleri öncesinde bu bağlamda yapısal çözümler bulunması gerektiği yönündeki açıklamayı da memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top