Avustralya’da ilklerin kabinesi görevde

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 3, 2022 / 14:12

Avustralya’da 21 Mayıs’ta yapılan seçimde, 3 yıl boyunca ülkeyi yönetme şansı elde eden İşçi Partisi lideri Anthony Albanese’nin kabinesindeki isimler yemin ederek göreve başladı. 22 bakanın yer aldığı kabinede 13 kadın bakan bulunuyor.

Ülkede, 3 yıl süresince bakanlık yapacak 22 isim, başkent Canberra’daki hükümet binasında düzenlenen törenle yemin ederek görevlerine başladı. Başbakan Anthony Albanese, kabineyi “dini azınlık, yerli ve rekor sayıda kadından oluşan kapsamlı bir takım” olarak niteledi.

Avustralya’da 2013’teki kabinede Parlamento Sekreteri olarak ülkenin ilk Müslüman bakanı olan Ed Husiç, yeni kabinede Sanayi ve Bilim Bakanı olarak yerini aldı.

Kabinede, Erken Çocukluk Eğitimi ve Gençlik Bakanı olarak görev alan Anne Aly, ülkenin ilk Müslüman kadın bakanı olarak öne çıktı.

Linda Burney de Yerli İşleri Bakanlığına getirilen ilk kadın yerli ve ikinci yerli bakan oldu.

Dışişleri Bakanı olan Penny Wong da ülkenin yurt dışında doğan ilk dışişleri bakanı oldu.

22 isimden 13’ünü kadınların oluşturduğu kabine, “ülke tarihinde en çok kadının yer aldığı kabine” olarak yerini aldı.

Avustralyalı seçmenler, ülkeyi 3 yıl boyunca yönetecek 47. hükümeti belirlemek üzere 21 Mayıs’ta sandık başına gitmişti. Albanese liderliğindeki İşçi Partisi, yaklaşık 9 yıllık muhafazakar hükümete karşı seçim zaferi elde etmişti.

İşçi Partisi, 2007’den bu yana ilk seçim zaferini kazandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top