Avusturya rubleye “Tamam” dedi, Almanya ikircikli

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 28, 2022 / 13:58

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Rusya’nın doğal gazda rubleyle ödeme sistemini kabul ettiklerini belirtirken, Alman enerji şirketi Uniper’in Finans Direktörü Tiina Tuomela, yeni ödeme sistemini Gazprom ile istişare ettiklerini söyledi.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Viyana’da düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın yeni ödeme sisteminin, yaptırımları ihlal etmediğine işaret eden Nehammer, “Biz, yani OMV (Avusturya enerji şirketi) Alman hükümeti gibi ödeme şartlarını kabul ettik. Bu bizim için önemliydi” dedi.

Avusturya Enerji Bakanı Leonore Gewessler de gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus gazına ihtiyaçları olduğu konusunda “açık ve dürüst” olmaları gerektiğine işaret ederek, “Rus gazı olmadan depolarımızı dolduramayız. Rus gazına bağımlılığımızı en kısa sürede azaltmak için gereken neyse yapmalıyız” dedi.

ALMANYA’NIN DURUMU
Sputnik’in haberine göre, Polonya ve Bulgaristan’a gaz akışının kesilmesi, Macaristan’ın rubleyle ödemeyi kabul ettiğini duyurması, Avusturya’nın uzlaşı sinyali vermesi sonrası, Almanya’dan açıklama geldi. Almanya Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Robert Zeverin Alman şirketlerinin Rus doğal gazı için euro ile ödeme yaptığını söyledi. Zeverin, “Alman şirketleri Rus gaz tedarikini euro olarak ödüyor, böylece Almanya sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getiriyor” dedi.

Alman enerji devi Uniper ise ruble anlaşmazlığına çözüm bulmak için çok yönlü bir yaklaşım benimsediğini duyurdu. Şirketin Gazprombank’ta hesabı olup olmadığı sorusu üzerine Uniper Sözcüsü, “Gelecekte ödemelerin nasıl yapılacağı konusunda Gazprom ile görüşme halindeyiz. Bu konuda federal hükümetle de temas halindeyiz” açıklamasını yaptı.

Uniper CFO’su Tiina Tuomela da ‘iki taraf için kabul edilebilir bir çözüm üzerinde çalıştıklarını’ belirtti. Tuomela, gaz müşterilerinin tedariklerini euro veya dolar olarak ödedikleri ve bunun Gazprombank tarafından rubleye çevrildiği bir model üzerinde çalıştıklarına işaret etti.

‘GAZPROM 4 AVRUPALI İTHALATÇIDAN RUBLEYLE ÖDEME ALDI’
Bloomberg de Gazprom’un 4 Avrupalı doğal gaz ithalatçısından ruble cinsinden ödeme aldığını duyurdu. ABD merkezli ekonomi haber sitesine konuşan Gazprom’a yakın bir kaynak, 10 Avrupalı doğal gaz ithalatçısı şirketin Rusya’nın ruble ile ödeme talebini karşılamak için Gazprombank’ta hesap açtığını, 4’ünün şimdiden ödemelerini yaptıklarını bildirdi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top