Ayasofya ibadete açıldı

Ayasofya  ibadete açıldı
Kararın açıklanmasından dakikalar sonra Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına ilişkin kararnameyi imzaladı veTwitter hesabından “hayırlı...

Kararın açıklanmasından dakikalar sonra Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına ilişkin kararnameyi imzaladı ve
Twitter hesabından “hayırlı olsun” mesajıyla paylaştı.
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’nin 2005’ten bu yana yaptığı 3. başvurusunda Danıştay, önceki 2 kararın aksine karar vererek, bu kez Ayasofya’nın ibadete açılmasına onay vermiş oldu.
Dernek, Danıştay başvurularında Ayasofya’yı müzeye çeviren 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti. Danıştay 10. Dairesi 2005 ve 2008’deki başvurularda, 1934 tarihli Bakanlar Kurulu Kararında ve Ayasofya’nın müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığına işaret ederek, davayı reddetmişti.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun onadığı bu kararın ardından Dernek, ısrarını sürdürerek hem Anayasa Mahkemesine başvurdu, hem de 2016’da Danıştay’a tekrar dava açtı.
Derneğin Anayasa Mahkemesi’ne başvurusunda karar 2018’de verildi. Yüksek Mahkeme, Din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuruyu, “incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik” nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.
Danıştay 10. Dairesi Daireler Kurulu’nca da onanan önceki 2 kararının aksine bu kez, esasa girerek Ayasofya’yı müzeye çeviren 1934 tarihli Bakanlar Kurulu Kararının hukuka uygun olmadığına karar verdi.
Danıştayın gerekçesinde, Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olan Ayasofya’nın 1453’te cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu, tapu belgesinde de cami vasfı ile tescilli olduğu, bunun değiştirilemeyeceği kaydedildi.
Bu arada Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Milletvekilleri kararı ayakta alkışladı.