Ayasofya’nın halılarına da Erdoğan karar verdi

Ayasofya’nın halılarına da Erdoğan karar verdi
Ayasofya Camisi'nin ibadete açılmasına sayılı günler kala halılar serilmeye başlandı. Halıları üreten fabrikanın yöneticisi, ördek başı yeşili halıların rengine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karar verdiğini söyledi.Bu...

Ayasofya Camisi'nin ibadete açılmasına sayılı günler kala halılar serilmeye başlandı. Halıları üreten fabrikanın yöneticisi, ördek başı yeşili halıların rengine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karar verdiğini söyledi.

Bu Cuma günü ibadete açılacak olan Ayasofya Camisine serilmeye başlanan halıları üreticisi anlattı. Manisa'daki fabrikanın yönetim kurulu başkanı Ali Rıza Özkul "Ayasofya halısı ile ilgili Turizm Bakanlığı yaklaşık 15 gün önce bizimle iletişime geçti. Biz de memnuniyetle kabul ettik. İnşallah açılışa yetiştireceğiz. Burada 4 bin metrekarelik halı işi var. Şimdi 2 bin metrekaresini döşüyoruz. Diğer 2 bin metrekaresini de restorasyon bitince yapacağız. 6 ay civarında bir süre söylüyorlar" dedi.

Ayasofya’ya serilmeye başlanan halı için "Yüzde 100 yün bir halı" diyen Özkul,

Renk konusunda iki görüş olduğunu anlattı ve "Bordo görüşü hakimdi. Vişne çürüğü üzerine konuşulmuştu. Ama son seçim Cumhurbaşkanının onayıyla oldu.. Cumhurbaşkanımız yerli yünün de en iyisini kullanalım dedi ve o şekilde yaptık. 5 kilogram metrekare ağırlığı, 16 mm kalınlığı var" diye konuştu.

Mekanda kıblede biraz problem olduğunu söyleyen Özkul, “Kıble burada biraz çarpık, binaya göre değil. Sağa doğru dönük. Osmanlı döneminde bu düzeltilmiş. Biz de halıları ona göre döşüyoruz. O açıya uyarak döşüyoruz. Binanın paraleline tam uymuyor" ifadelerini kullandı.