Ayasofya’nın tarihi İmparatorluk Kapısı kırıldı

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 20, 2022 / 13:34

İki yıl önce müze statüsünden camiye dönüştürülen Ayasofya’nın tarihi İmparatorluk Kapısı tahrip edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, kamera kayıtlarının incelenmesi ve konunun savcılığa taşınması gerektiğini söyledi.

Sanat Tarihi Derneği’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Ayasofya’nın İmparatorluk Kapısı’na kimliği belirsiz kişiler tarafından zarar verildiğini belirtti. Açıklamada özetle şunlar vurgulandı:
“Gelen bir şikayet fotoğrafı üzerine Ayasofya Camisinin, tarihi ‘İmparatorluk Kapısının’ bu halde olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım. Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine isminin Talip Bey olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın Sorumlu Müdürü olduğunu belirten şahsın kan donduran konuşmasına şahit oldum maalesef. Birinci dereceden tarihi eser olan Ayasofya’ya zarar vermenin kanunen suç olduğunu belirtip, tutanak tutularak kameralardan suçlunun teslim olmasını talep ettim.

BÜYÜTMEYİN, TAMİR EDİLİR
Fakat komik bir şekilde kamera kayıtlarının olmadığını ve zaten büyütülecek bir şey olmadığını, kendilerinin orayı tamir edeceklerini söyledi. Hatta bu şekilde olmaz suçlunun bulunması İçin savcılığa başvuracağımızı söyleyince ise kötü niyetli olduğumuzu ve olay çıkarmak istediğimizi söyledi.

Böyle bir şahsın dünyanın en önemli mimari eserlerinden Ayasofya Camisinden sorumlu olmasını asla kabul etmiyoruz ve de etmeyeceğiz. Hem tarihi kapıya zarar verenlerin tespit edilmesi için hem de bu şahsın bir an önce bu görevden uzaklaştırması için ayrı ayrı şikayetçi olacağız.”

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Sanat Tarihi Derneği’nin konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımı alıntılayarak şöyle dedi:

KASTEN ZARAR VERME
“Bu tahribatı yapan kişi veya kişiler kamera kayıtları ile tespit edilmeli. 1. Derece tarihi yapı Ayasofya’ya kasten zarar vermeleri nedeniyle konu 2863 sayılı Kanun 65. maddesi uyarınca savcılığa taşınmalı. Bu işlem tarihi yapıya kasten zarar verme ve tahrip etme suçudur. Kanunda karşılığı ‘iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası’dır.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top