Aylık maaş tam 22 bin 500 lira

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 14, 2020 / 06:33

Kamu bankaları üst üste borsaya yaptıkları bildirimlerle yönetim kurullarındaki değişiklikleri duyurdular. O bildirimler ortaya çıktıkça siyasetin gündemi yönetim kurullarına yapılan siyasi atamalar oldu. Eski milli güreşçi, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı, Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya’nın görevlerine bir yenisi daha eklendi, Vakıfbank Yönetim Kurulu’na atandı. Eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise Ziraat Bankası yönetimine girdi. Kısa süre önce hakkındaki tartışmalar nedeniyle Türksat yönetiminden ayrılan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin Halkbank yönetimine atandı. Sabah Gazetesi yazarı Kerem Alkin de Halkbank’ta yönetime atanan yeni isimlerden birisi. Bankaların yönetim kurulunda görev alanlar eğer başka bir kamu görevi varsa 12,530 TL yoksa 22,500 TL maaş alacak. Atamalara muhalefetten zincirleme tepki var.

İnce: Kündeye getirmek İçin…

Atamaya tepki gösteren Eski CHP Yalova Milletvekili ve 2018 Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, “Dış mihrakları, Londra merkezli karanlık operasyonları, faiz lobilerini kündeye getirmek için Vakıfbank Yönetim Kurulu üyeliğine Bakan Yardımcısı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı güreşçi Hamza Yerlikaya atanmış. Hayırlı olsun. Artık dış mihraklar ekonomimize saldırmaya cesaret edemez” yorumunu yaptı.

Özkoç’tan ‘Tam Liste’
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise bu kararı “Devleti, ARPALIK yapan Saray Sosyetesi” ifadeleriyle eleştirerek, birden fazla maaş alan AK Parti’li bürokrat ve eski vekillerin listesini paylaştı.

Ağıralioğlu: Bir güreşçi ve iletişimci yönetemez

Yerlikaya’nın yeni görevine tepki gösteren isimlerden biri de İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu oldu: “Salgın sürecinde TV ekranlarında, siyasetçiler ve gazeteciler yerine, alanlarında uzman kıymetli hocalarımız yer almıştı. Devlet de aynı liyakat hassasiyetiyle yönetilmelidir. Bir güreşçi ve iletişimci, koronavirüsü konuşamayacağı gibi Vakıfbank’ı ve Halkbank’ı da yönetemez. Hamza Yerlikaya’nın Gençlik ve Spor Bakan Yardımcılığına atanması ne kadar doğru bir karar ise Vakıfbank Yönetim Kurulu’na atanması da o kadar yanlış bir karardır. Kendi şirketlerinizin ekonomisini güreşçi ve iletişimci birisine teslim eder misiniz?”

‘ATAMA YASAL OLABİLİR AMA AHLAKİ DEĞİL’

Halkla İlişkiler okuyan, gazetecilik üzerine yüksek lisans yapan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin de artık bankacı. Halkbank yönetim kurulu üyeliğine atanan Ebubekir Şahin daha önce Anadolu Ajansı’nda genel müdür yardımcılığı görevini yürütmüştü.
Şahin’in kamu görevi olduğu için bankadan 12,530 TL maaş alacak.
Eski RTÜK üyesi Faruk Bildirici atamaya “Girişimlerin sonucunda TÜRKSAT’tan istifa etmek zorunda kalan RTÜK Başkanı Şahin’e yeni gelir kapısı bulunmuş” ifadeleriyle tepki gösterdi. Bildirici, “Anlaşılan RTÜK’teki maaşı, Basın İlan’daki huzur hakkı yetmemiş. Halkbank’a atanması –RTÜK ile ilgili olmadığı için– yasal olabilir ama ahlaki değil, vicdani hiç değil.” dedi.

RTÜK’ün chp’li üyelerinden Şahin’e çağrı: Çekil

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in Halk Bankası Yönetim Kurulu üyeliğine atanmasına RTÜK üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp tepki gösterdi. Taşçı atamayı kamu vicdanını yaralayıcı bir tablo olarak değerlendirdi. Konuralp ise atamalar liyakatsizliğin bir sonucu ve doğru olan Ebubekir Şahin’in banka yönetim kurulu üyeliğinden çekilmesi.

Dervişoğlu: Öyle insanlar var ki…

İYİ Parti’de ise partinin İzmir Milletvekili ve Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu’ndan atamayla ilgili bir değerlendirme geldi. “Başında bulundukları kurumların iştiraklerinden ayrı ayrı maaş ve huzur hakkı alan öyle insanlar var ki, Asrın Güreşçisi Hamza Yerlikaya’nın esamesi bile okunmaz” diyen Dervişoğlu, “Atamasını yerinde bulmamakla ve herkesin görüşlerine saygı duymakla birlikte, sosyal linçi hak etmediğine inanıyorum” paylaşımında bulundu.

EKONOMİSTLER TEPKİLİ

Atama kararlarına sadece siyasetçiler değil, ekonomi dünyası da tepki gösterdi.
Ekonomist Uğur gürses, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in atama kararına ilişkin, “Sonra bankanın hangi TV kanallarına reklam vermesi gerektiğine dair yönetim kurulu kararına imza atacak… Başka bir ilginç nokta; BDDK Başkanının egemenliği alanında çalışacak… Böyle tuhaf bir dönem görülmedi…” dedi.
Sosylal medyada ‘Mahfi Eğilmez de Güreş Ferederasyonu Başkanlığına atansın’ çağrıları yapıldı. Mesajlar üzerine Eğilmez, ‘Benim ismimle Hamza Yerlikaya’nın ismini yan yana koyarak espri yapmamanızı rica ediyorum. Ben yaşamım boyunca kişilerle hiç uğraşmadım, hep sistemle uğraşmaya odaklandım’ dedi.
Ekonomist Prof. Veysel Ulusoy da atamaya tepki gösterenler arasındaydı. Ulusoy sosyal medya hesabından “Paul Krugman uzmanlığın lokasyonla birleşmesi ekonomik büyümede en güçlü iletişimdir dedi ve Nobel ödülü aldı, şimdi bunu kamu bankaları yönetim kurulu üyeleri için düşünün ve içiniz yansın” paylaşımı yaptı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top