AYM ‘aihm de kim’ dedi

AYM ‘aihm de kim’ dedi
Anayasa Mahkemesi, tarihinde ilk kez anayasada iç hukukun üzerinde bir statü tanınan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bir kararını tanımadı.AYM, “Hâkim olarak görev yapan başvurucunun mesleğinden kaynaklanan güvencelere...

Anayasa Mahkemesi, tarihinde ilk kez anayasada iç hukukun üzerinde bir statü tanınan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bir kararını tanımadı.
AYM, “Hâkim olarak görev yapan başvurucunun mesleğinden kaynaklanan güvencelere riayet edilmeksizin tutuklanması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği iddiasının kabul edilemez olduğu” başlıklı kararında, AİHM kararlarının bağlayıcılığına rağmen, Türk mahkemelerinin AİHM’e göre çok daha iyi konumda olduğunu öne sürdü ve AİHM kararını dikkate almadı.
AYM, AİHM kararını tanımayan bu kararını; FETÖ bağlantısı sebebiyle görevden alınarak tutuklanan ve davası halen devam eden hakim Yıldırım Turan’ın başvurusu üzerine aldı.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, “Başvurucu Turan’ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna” hükmetti.
Red kararının gerekçesinde ise AYM Genel Kurulu, “AİHM’in kesinleşmiş kararları bağlayıcı olmakla birlikte, Türk hukukunda yargı mensuplarının tutuklanmasına ilişkin kanun hükümlerinin yorumlanması Türkiye Cumhuriyeti’nin kamu gücü makamlarına ve nihai olarak mahkemelerine ait bir yetkidir. Türk mahkemelerinin ulusal hukuka ilişkin yorumlarının Sözleşme’de güvence altına alınan hak ve özgürlükleri ihlal edip etmediğini incelemek AİHM’in yetkisinde ise de AİHM’in ulusal mahkemelerin yerine geçerek ulusal hukuku ilk elden yorumlaması uygun görünmemektedir. Türk hukukundaki kanun hükümlerinin anlamlandırılmasında ve yorumlanmasında Türk mahkemeleri AİHM’e göre çok daha iyi konumdadır” ifadelerine yer verdi.