AYM Başkanı’ndan bireysel başvuru şikayeti

AYM Başkanı’ndan bireysel başvuru şikayeti
Anayasa Mahkemesi’nin önünde 66 bine yakın bireysel başvuru bulunduğunu belirten AYM Başkanı Zühtü Arslan, mahkemenin tek başına AİHM’in 47 ülkeden aldığı kadar başvuru aldığını ifade etti. Arslan, sadece ocak ayında...

Anayasa Mahkemesi’nin önünde 66 bine yakın bireysel başvuru bulunduğunu belirten AYM Başkanı Zühtü Arslan, mahkemenin tek başına AİHM’in 47 ülkeden aldığı kadar başvuru aldığını ifade etti. Arslan, sadece ocak ayında 12 bin bireysel başvuru yapıldığını ve bu sayının Almanya ve İspanya Anayasa Mahkemeleri’ne yılda gelen başvuru sayısından daha fazla olduğunu vurguladı.

Bütün zorluklara ve her geçen gün artan iş yüküne rağmen Türkiye’de bireysel başvurunun etkili bir hak arama yolu olarak tesis edildiğini aktaran AYM Başkanı, diğer yandan başvuruların iş yükünü dramatik boyutlara taşıdığını ifade etti.

TEK RAKİP AİHM
Bireysel başvuru sayısında AYM’nin “tek rakibinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)” olduğunu kaydeden Arslan, “AİHM önünde şu anda 70 bine yakın derdest başvuru bulunmaktadır ve bu başvurular 47 ülkeden alınan başvurular. Anayasa Mahkemesi neredeyse tek başına AİHM’in 47 ülkeden aldığı kadar başvuru alıyor. Dolayısıyla bu mesele çözülmesi gereken acil meselelerden biri. Anayasa Mahkemesi’nin işini yapmasını engelleyen bir diğer tehdit de objektif etkisinin hayata geçirilememesi. Bununla şunu kastediyoruz. Bireysel başvurunun amacı tek tek sivrisinekleri yok etmek değildir, sivrisinekleri üreten bataklığı kurutmaktır” dedi.