AYM ÇIĞLIK ATTI

AYM ÇIĞLIK ATTI
Anayasa Mahkemesi (AYM), eski CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine” ilişkin ikinci kez verdiği kararının gerekçesini açıkladı.Resmi Gazete’de yayımlanan...

Anayasa Mahkemesi (AYM), eski CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine” ilişkin ikinci kez verdiği kararının gerekçesini açıkladı.
Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararda, ilk kararı uygulamayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeni bir hak ihlaline yol açtığı belirtildi.
Kararda, Berberoğlu hakkında, “Yeniden yargılama işlemlerine başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, hükümlü statüsünün sona erdirilmesi, yeniden yapılacak yargılamada durma kararı vermesi” işlemlerinin zorunlu belirtilerek 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bunu yerine getirmekle yükümlü olduğu vurgulandı.
Bu gelişme sonrası gözler, AYM’nin kararını uygulayacak kurumlara çevrildi.
AYM’nin ilk kararını uygulamayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Yüksek Mahkeme kararı doğrultusunda “yargılamanın durdurulması” yönünde karar vermesi halinde Berberoğlu, kararı içeren fezlekenin Meclis’e iletilmesi ile milletvekilliğine dönebilecek.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise AYM’nin, hak ihlalinin giderilmesi için TBMM’yi de göreve çağırmasını “yetki aşımı” olarak nitelendirdi. Şentop, bir yazıyla AYM’den açıklama isteyeceğini söyledi.
TBMM VE HSK’Yİ GÖREVE DAVET ETTİ
AYM kararında, kararlarının bağlayıcı olduğuna ve yerine getirilmemesinin “anayasal düzenin ağır ihlali” anlamına geleceğine işaret etti.
Mahkeme kararında dikkat çeken bir başka ayrıntı ise ilk ihlal kararını uygulamayan 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tutumu karşısında Hakimler ve Savcılar Kurulu ile TBMM’ye atıfta bulunması oldu.