AYM Demirtaş için “Hak İhlali” kararı verdi ama geç kaldı

AYM Demirtaş için “Hak İhlali” kararı verdi ama geç kaldı
Anayasa Mahkemesi, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresinin makul süreyi aştığı gerekçesiyle, kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğine hükmetti. AYM ayrıca Demirtaş’a 50 bin lira manevi...

Anayasa Mahkemesi, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresinin makul süreyi aştığı gerekçesiyle, kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğine hükmetti. AYM ayrıca Demirtaş’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Karar üzerine Twitter hesabından bir açıklama yapan Demirtaş’ın Avukatı Benan Molu AYM kararının Demirtaş’ın serbest bırakılmasını sağlamayacağını söyledi.

AYM kararını farklı yorumlayan Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman ise “Bu kararın önemi, 20 Eylül 2019 tarihinde verilen ve hala devam eden ikinci tutukluluğa etkisi olacaktır. AYM bu karar ile 6-8 Ekim olayları nedeniyle Demirtaş’ın 4 Kasım 2016 ile 2 Eylül 2019 tarihleri arasındaki tutukluluğunu makul bulmayıp ihlal kararı verdiğinden ve ikinci tutuklaması da aynı sebebe dayandığından bu ikinci kararın bir geçerliliği kalmamıştır. Kısaca Demirtaş, 6-8 ekim olayları nedeniyle tutuklu kaldı ve bu kararla da ihlal tespit edildi; ikinci tutuklama aynı sebebe dayandığından derhal buna son verilmelidir” ifadelerini kullandı.
Demirtaş’ın tutukluluğun makul süreyi aşması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğine karar veren Anayasa Mahkemesi, tutukluluk incelemesinin yapılmaması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiği iddiası için “konu bakımından yetkisizlik” gerekçesiyle kabul edilemez olduğuna karar verirken, tahliye talepleri ve tutukluluğa itirazların karara bağlanmamasının ihlal olduğu iddiasını ise “süre aşımı” nedeniyle kabul edilemez buldu. Ayrıca kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığı ve Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verildi. İhlal kararı Resmi Gazete’de de yayınlandı.


Bu arada Anayasa Mahkemesi, CHP 26. dönem İstanbul Milletvekili Eren Erdem için de hak ihlali kararı verdi. Daha önce tutuklanan ve ardından serbest bırakılan Eren Erdem’in başvurusunda da yüksek mahkeme, anayasanın 19. maddesinde yer alan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmederek, Erdem’e 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Erdem karar sonrası yaptığı değerlendirmede, “alacağı hiçbir tazminatın yaşadığı zulmü unutturamayacağını’ belirtti.