AYM infaz paketini esastan görüşecek

AYM infaz paketini esastan görüşecek
Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhuriyet Halk Partisi’nin infaz yasasındaki bazı maddelerin iptali istemiyle yaptığı başvuruda ilk incelemesini bitirdi ve başvuruyu esastan görüşme kararı aldı. Yüksek mahkeme, vekillikleri düşürülen...

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhuriyet Halk Partisi’nin infaz yasasındaki bazı maddelerin iptali istemiyle yaptığı başvuruda ilk incelemesini bitirdi ve başvuruyu esastan görüşme kararı aldı. Yüksek mahkeme, vekillikleri düşürülen HDP’li Musa Farisoğulları ve Leyla Güven’in itirazını ise reddetti.

Nisan ayında TBMM’den geçen düzenlemeyle binlerce mahkum erken tahliye olarak veya izin kullanıdırılarak cezaevinden çıkarken, düzenlemenin bazı suçlarla sınırlı tutulması muhalefetin tepkisini çekmişti. CHP’nin kamuoyunda “af yasası” olarak bilinen infaz düzenlemesinin bazı hükümlerinin iptal istemiyle yaptığı başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, başvuruyu esastan görüşmeye karar verdi.

Başvurunun önümüzdeki günlerden esastan görüşülüp karara bağlanması bekleniyor. Yasanın kapsamının genişleyip genişlemeyeceği Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karar sonrası kesinleşecek.

HDP’LİLERİN İTİRAZINA RET

Öte yandan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve Diyarbakır Milletvekili Musa Fairsoğulları, vekilliklerinin düşürülmesinin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmıştı. Başvuruyu inceleyen AYM, yetkinin kendisinde değil Meclis’te olduğunu belirterek, itirazı reddetti.

Yüksek Mahkeme ayrıca, şehirlerarası yollarda gösteri yapılmasını yasaklayan düzenlemenin iptal istemini de görüştü. Manisa İdare Mahkemesi’nin, Toplantı Ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda yer alan “şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez” hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istediği başvuruyu inceleyen AYM, iptal istemini daha sonra karara bağlama kararı verdi. Baro başkanları eyleminde de gündeme gelen yasakla ilgili iptal kararı verilirse, şehirlerarası yollarda gösteri yasağının kalkması gündeme gelecek.