AYM’den geç gelen iptal

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 9, 2021 / 07:01

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin başvurusuyla OHAL döneminde gazete, televizyon ve ajansların kapatılması ve mallarına el konulmasının önünü açan Kanun Hükmünde Kararname düzenlemesini iptal etti.
CHP, başvurusunda;, “Bu düzenlemenin genel müsadere anlamına geldiğini” iddia etmişti. “İfade, basın ve haber alma ile süreli ve süresiz yayın hakkının demokratik bir toplumda zorunlu olmayan ölçüde sınırlandığı” öne sürülmüştü.
Anayasa Mahkemesi, iptal gerekçesinde, süreli yayınların ancak mahkeme kararı ile kapatılabileceğini belirtti. Gerekçede, “Doğrudan kapatmanın temel hak ve özgürlüklere en ağır müdahaleyi oluşturduğunun tartışmasız olduğu” vurgulandı.
Kaç yayın kuruluşu etkilenecek
Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının, 6 haber ajansı, 20 TV kanalı, 25 radyo kanalı, 70 gazete ve 20 derginin kapatılması ile ilgili süreci etkileyeceği değerlendiriliyor. Avukat Kerem Altıparmak, “Kapatma ortadan kalktıysa, hukuki sonucun da ortadan kalkması gerekir. Kapatma ve kapatmaya bağlı zararları gidermek zorundalar” değerlendirmesini yaptı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top