AYM’den keyfi erişim engeline veto

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 1, 2021 / 09:10

Anayasa Mahkemesi, keyfi erişim engeli kararlarına “dur” dedi. Sulh ceza hakimliklerince verilen erişim engeli karalarına karşı yapılan 9 ayrı başvuruda ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Yeniden yargılama yapılmasını kararlaştıran Yüksek Mahkeme, pilot kararı erişim engeli usulünün yeniden düzenlenmesi için Meclis’e de gönderdi. AYM yeni düzenleme yapılması için benzer başvuruların görüşmesini 1 yıl süre ile erteledi. Ayrıca başvuruculara 8 biner TL tazminat ödenmesi de kararlaştırıldı.

Kararda, yapılacak yeni düzenlemenin çerçevesi de çizildi. Buna göre; erişim engeli usulünün kapsamı hukuki ve yeterli açıklıkta olmalı. Erişim engeli için acil toplumsal ihtiyaç zorunluluğu getirilmeli. Kamu makamların müdahale sınırı ortaya konulmalı. Keyfi uygulamalara yol açmayacak güvenceler oluşturulmalı. Erişim engelli kararları istinaf ve temyiz denetimine açılmalı. Sulh ceza hakimlikleri erişim engeli kararlarına son çare olarak başvurmalı.

Söz konusu pilot karar uyarınca 1 yıl içinde yeni yasal düzenleme yapılmazsa Anayasa Mahkemesi, önünde bekleyen ve bu sürede yapılacak olan tüm benzer başvurular için hak ihlali kararı verecek. AYM önünde 500 dolayında hali hazırda “erişim engeli” konulu bireysel başvuru dosyası olduğu kaydediliyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top