AYNI HASSASİYET MÜLAKATTA NEDEN YOK?

AYNI HASSASİYET MÜLAKATTA NEDEN YOK?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) suç duyurusu üzerine KPSS'nin bu yılki lisans oturumuyla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Yediiklim Yayınları'na ait iki işyerinde arama yapılıyor.31...

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) suç duyurusu üzerine KPSS'nin bu yılki lisans oturumuyla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Yediiklim Yayınları'na ait iki işyerinde arama yapılıyor.

31 Temmuz’da yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) sorulan bazı soruların, Yediiklim Yayınları'nın deneme sınavı sorularıyla aynı olduğu iddialarını inceleyen Devlet Denetleme Kurulu suç duyurusunda bulundu.

Başsavcılık, suç duyurusu üzerine "sahtecilik", "kamu aleyhine dolandırıcılık" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma açtı.

YAYINEVİNDE POLİS ARAMASI
Bu kapsamda Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Yediiklim Yayınları'na ait Kızılay ve Ostim'deki iki adreste arama başlattı. Aramada polisin, burada bulunan dijital materyal ve tüm KPSS dokümanlarından birer nüsha alacağı belirtildi.

DDK müfettişleri iddiaları incelemek üzere dün sabah saatlerinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) gitti. Daha sonra DDK'nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu açıklandı.

DDK Başkanı Yunus Arıncı, müfettişlerin ÖSYM’de olduğu saatlerde NTV’ye yaptığı açıklamada, "İnceleme raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a arz edilecek. Problemli bir durum var gözüküyor'' dedi. Arıncı, rapor için belli bir süre öngörmediklerini söyledi.

YÖK DE DEVREYE GİRDİ
ÖSYM’deki soru skandalı üzerine YÖK’ün inceleme başlattığını Başkanı Erol Özvar duyurdu. Prof. Özvar, inceleme sonuçlarının en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşılacağını haber verdi.


432 ÇALIŞANIN GÖREV YERİ NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ?
CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, iddialarla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Kaya, sınavın iptal edilmesi gerektiğini söyleyerek, "Milli Eğitim Bakanı ve YÖK Başkanı'nın da görevden el çektirilmesi gerekiyor" dedi.

Sıhhiye Adliyesi önünde açıklama yapan CHP'li Kaya, "KPSS'de 2009, 2010 ve 2015'e kadar çeşitli usulsüzlükler olmuştu ama bu kadar usulsüzlük hiç olmamıştı. Biz, bu konunun açığa kavuşturulmasını istiyoruz. ÖSYM, 432 çalışanının görev yerini 1 ay önce neden değiştirdi? Yediiklim Yayınevi'nden çıkan 20 soruyla ÖSYM'nin yaptığı sınavda çıkan 20 soru bire bir aynı. Soruların sıra numarası, şıkları ve doğru yanıtlarının tamamı aynı. Bu konunun açığa çıkarılması gerekiyor" diye konuştu.


SINAV İPTAL EDİLMELİ
İYİ Partili Prof. Dr. Bahadır Erdem de 'KPSS soruları sızdırıldı' iddiasına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Erdem, ÖSYM başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ün görevden alınmasıyla iddiaların üzerini kapatılamayacağını belirterek “KPSS sınavı hemen iptal edilmeli ve yeniden yapılmalı” dedi.

AYGÜN YETMEZ, CUMHURBAŞKANI’NIN DA SORUMLULUĞUNDA
Eğitim-Sen, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ün görevden alınması sonrasında yeni bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Şüphesiz ki bu durumun siyasal sorumluluğu tek başına ÖSYM Başkanı’nda değil, onu atayan ve tüm idarenin siyasal sorumluluğunu üstlenen Cumhurbaşkanı’nın da sorumluluğundadır. Eğitim Sen olarak belirtmek isteriz ki ÖSYM Başkanı’nın gece yarısı görevden alınmış olması KPSS üzerindeki şaibeleri derinleştirmiştir. Bu nedenle ÖSYM Başkanı’nın tek başına görevden alınması yetersizdir” denildi.


SARAYIN KENDİ ŞAİBESİNİ ÇÖZME ŞOVU
Ayrıca, kamuyu zarara uğratan, görevinde ihmali bulunan ve görevini kötüye kullananlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

Öte yandan sınava girenlerin sosyal medyadaki tepkileri aralıksız devam ediyor. Siyasiler de yaşananlara sert tepki gösteriyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Sarayın kendi şaibesini çözme şovuna ise sadece gülüyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı;
"KPSS ile ilgili yorum yapmıyorum çünkü sınavın şaibesi bir yana, mülakatlar zaten şaibeli, haliyle sonuçlar kesin şaibeli. Bakanlığa da bunun için gitmiştim. Sarayın kendi şaibesini çözme şovuna ise sadece gülüyorum. Merak etmeyin, birkaç ay sonra kökten çözeceğiz."


ÇÜRÜMÜŞLÜĞÜN GÖSTERGESİ
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, KPSS sorularının sızdırıldığı iddiasının ardından ÖSYM Başkanı Halis Aygün'ün görevden alınmasıyla ilgili "İktidarın çürümüşlüğünün göstergesi" değerlendirmesinde bulundu.

Karamollaoğlu şunları söyledi:
"Tuz koktu. ÖSYM Başkanı'nın görevden alınması önemli bir adım. Bu iktidar tüm icraatleri ile çürümüş olduğunu gösteriyor. Artık bu iktidarın ömrü bitti. İlk seçimde bu iktidar gidecek. Türkiye, herhangi bir ülke konumunda değildir. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza etmeliyiz. Adalet yara alırsa hiçbir şeyin tedavisi mümkün olmaz.”

GÖREVDEN ALINAN HALİS AYGÜN, ALNIM AÇIK, VİCDANIM RAHAT
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınan eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Bizim Yaka Kocaeli gazetesine yaptığı açıklamada; “Alnım açık, vicdanım rahat” diyerek, 4 yıllık görev süresinin tamamlanmasına bir ay kala kendisine ‘itibar suikastı’ yapıldığını iddia etti.

Aygün, “4 yıl süreyle özveriyle çalıştık. Her hafta sonu yılda yaklaşık 10 milyon kişinin katıldığı sınavlarda en küçük bir iddiaya meydan vermedik. Birileri başarımızdan rahatsız olmuş olacak ki düğmeye bastı. Kimseye kırgın değilim, üzgünüm. İnceleme sonuna kadar Ankara’da kalacağım. Ben 4 yıl önce Kocaeli Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanıydım. İncelemenin tamamlanıp raporun açıklanmasını ardından üniversiteme döneceğim, akademisyen olarak çalışacağım” şeklinde konuştu.