AZALMADI YÜZDE 90 ARTTI

AZALMADI YÜZDE 90 ARTTI
Bursa merkezli, 7/24 kadına şiddet ihbar hattı olan Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nin verileri ise Bakanlığın verilerinin tam aksi yönde çok astronomik bir artışı gözler önüne seriyor. Dernek Başkanı Dilek Üzümcü...

Bursa merkezli, 7/24 kadına şiddet ihbar hattı olan Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nin verileri ise Bakanlığın verilerinin tam aksi yönde çok astronomik bir artışı gözler önüne seriyor. Dernek Başkanı Dilek Üzümcü 15 şehirden de başvuru aldıklarını, 11 Mart-27 Nisan tarihleri arasında 2’si engelli 379 kadın, 82 erkek ve 2 çocuğun şiddet gördüğünü, geçen yıl aynı dönemde şiddet oranı yüzde 30’ken karantinada yüzde 90’a ulaştığını açıkladı. Dernek geçen yıl aynı dönemde günlük 3-5 arası telefon alırkenı, bu yıl 11 Mart-27 Nisan tarihleri arasında günlük 12-15 telefon alıyor.
SEYAHAT KISITLAMASI SIĞINMAYA ENGEL
Dernek Başkanı Üzümcü karantinada kadınların yaşadıkları sorunlara şöyle dikkat çekti:
“Şiddet gördükleri halde evde kocası olduğu için arayamıyorlar. Tuvaletten, balkona çıkıp gizli arıyorlar. Şikayetçi olduktan sonra ‘ya polis gelip beni korumazsa ve kocamla aynı evde kalırsam’ diye şikayetten vazgeçenler oluyor. Sığınma evine koronavirüsten korktukları için gitmek istemiyorlar. Korona mı daha öldürücü yoksa erkek şiddeti mi? Bu ikisi arasında kalıyorlar. Seyahat kısıtlamasından dolayı kocasının bulunduğu bölgedeki sığınma evlerine yerleştiriliyorlar. Bu da riski artırıyor. İnfaz yasasından yararlanıp çıkan erkekler kadınlar için çok büyük korku.”

SALIVERRİLENLERİN LİSTESİ BAKANLIKLARA ULAŞTI MI? BUNA CEVAP VERMİYORLAR

Çataklı’nın açıkladığı verilerin kaynağının ve kadına yönelik şiddet derken hangi eylemlerin şiddet olarak değerlendirildiğinin belli olmadığını söyleyen avukat Hülya Gülbahar “Avukatlar, hekimler, kadınlar örgütleri kadına karşı şiddet başvurularının arttığını rakamlarla ortaya koyuyor. Kaldı ki karantinada kadına karşı şiddetin arttığı tüm dünya ülkelerinden gelen haberlerde görünüyor. Avrupa Konseyinin kadına karşı şiddetle ilgili İstanbul sözleşmesi komitesi 20 Nisan’da kadına karşı şiddetin arttığını belirten ve devletlerin alması gereken önlemleri sıralayan bir açıklama yayınladı” dedi.
MEKANİZMALAR ÇALIŞMIYOR
Gülbahar, Türkiye’de ise sığınakların tadilat gerekçesiyle kapatıldığını ya da dolu oldukları gerekçesiyle yeni kabul yapılmadığını, şiddetle ilgili başvuru hattı 183’ün çalışmadığını, Bakanlığın KADES uygulamasının da sınırlı olduğunu, bu koşularda şiddetin azaldığını iddia etmenin olsa olsa kadınların devlet mekanizmalarına ya ulaşamadığını ya da bu mekanizmalardan umudunu kestiğini gösterdiğini, şiddetin arttığını değil iyice görünmez kılındığını ispata yaradığını söyledi.
Gülbahar’ın İnfaz yasasıyla ilgili yorumu şöyle: “Binlerce hükümlü kadınlara haber dahi verilmeksizin salıverişmiş durumda. Aldığımız bir duyuma göre salıverilenlerin listesi İçişleri Bakanlığı ile Aile Bakanlığına verilmiş. Böyle bir liste olup olmadığının, var ise hangi önlemlerin alındığının acilen paylaşılması gerekir.